Mato syvyyksistä top

Syvyyksissä hallitsevat limaiset, jättimäiset ja myrkylliset madot

Merenpohjan terroristit ovat limaisia, ovelia ja tappavia. Merten syvyyksissä elelee jopa 55 metriä pitkiä matoja, jotka terävällä kielellään ja leuoillaan terrorisoivat muita eliöitä.

Suurin osa meressä viihtyvistä madoista elää rauhaisaa elämäänsä pohjassa. Esimerkiksi hietamato on paljon harvinaisempi näky kuin sen jälkeensä jättämät ulosteet.

Jos sukelletaan syvemmälle, erityisesti trooppisiin meriin, siellä vilisee outoja matoja, joilla on pohjaton ruokahalu.

Mato sai nimen naiselta, joka leikkasi miehensä siittimen irti

Kaikkein pelottavin merien madoista on niin kutsuttu Bobbit-mato eli Eunice aphroditois. Saalista vaaniessaan E. aphroditois kietoutuu kerälle merenpohjaan tai kivien väliin, mistä se ampaisee esiin kuin raketti, kun kala osuu ulottuville, ja tarttuu saaliiseen saksimaisilla leuoillaan.

Bobbitt-mato on saanut kutsumanimensä yhdysvaltalaiselta Lorena Bobbittilta, joka 1993 leikkasi miehensä siittimen irti.

Parrakkaan madon kosketus polttaa

Parrakas tulimato (Hermodice carunculata) on 15–30 senttiä pitkä mato, joka elää muun muassa Välimeressä.

Jos partainen mato sattuu tulemaan vastaan sukellusretkellä, kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin lähtee paijaamaan sitä. Tupsut polttavat kuin nokkosen karvat. Iho muuttuu punaiseksi ja turpoaa, ja polttelu voi jatkua useita päiviä. Karvojen myrkky voi aiheuttaa myös pahoinvointia ja huimausta.

Tulimadot ovat ahnaita petoja, jotka syövät kaikkea, mitä vain saavat kiinni.

Mato saalistaa limaisella kärsällä

Kengännauhamato kuuluu limamatoihin. Ne ovat petoja, ja ne pyydystävät saalista limaisella tahmealla imukärsällään. Kun madot ovat kietoneet imukärsänsä saaliin ympärille, ne kiskovat sen suuhunsa. Limainen kärsä voi myös haaroittua, jolloin sillä saa pitävän otteen saaliista.

Kengännauhamadot ovat maailman pisimpiä eläimiä, sillä ne voivat olla jopa 55 metriä pitkiä.