Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mato syvyyksistä top

Syvyyksissä hallitsevat limaiset, jättimäiset ja myrkylliset madot

Merenpohjan terroristit ovat limaisia, ovelia ja tappavia. Merten syvyyksissä elelee jopa 55 metriä pitkiä matoja, jotka terävällä kielellään ja leuoillaan terrorisoivat muita eliöitä.

Suurin osa meressä viihtyvistä madoista elää rauhaisaa elämäänsä pohjassa. Esimerkiksi hietamato on paljon harvinaisempi näky kuin sen jälkeensä jättämät ulosteet.

Jos sukelletaan syvemmälle, erityisesti trooppisiin meriin, siellä vilisee outoja matoja, joilla on pohjaton ruokahalu.

Mato sai nimen naiselta, joka leikkasi miehensä siittimen irti

Kaikkein pelottavin merien madoista on niin kutsuttu Bobbit-mato eli Eunice aphroditois. Saalista vaaniessaan E. aphroditois kietoutuu kerälle merenpohjaan tai kivien väliin, mistä se ampaisee esiin kuin raketti, kun kala osuu ulottuville, ja tarttuu saaliiseen saksimaisilla leuoillaan.

Bobbitt-mato on saanut kutsumanimensä yhdysvaltalaiselta Lorena Bobbittilta, joka 1993 leikkasi miehensä siittimen irti.

Parrakkaan madon kosketus polttaa

Parrakas tulimato (Hermodice carunculata) on 15–30 senttiä pitkä mato, joka elää muun muassa Välimeressä.

Jos partainen mato sattuu tulemaan vastaan sukellusretkellä, kannattaa harkita kahdesti, ennen kuin lähtee paijaamaan sitä. Tupsut polttavat kuin nokkosen karvat. Iho muuttuu punaiseksi ja turpoaa, ja polttelu voi jatkua useita päiviä. Karvojen myrkky voi aiheuttaa myös pahoinvointia ja huimausta.

Tulimadot ovat ahnaita petoja, jotka syövät kaikkea, mitä vain saavat kiinni.

Mato saalistaa limaisella kärsällä

Kengännauhamato kuuluu limamatoihin. Ne ovat petoja, ja ne pyydystävät saalista limaisella tahmealla imukärsällään. Kun madot ovat kietoneet imukärsänsä saaliin ympärille, ne kiskovat sen suuhunsa. Limainen kärsä voi myös haaroittua, jolloin sillä saa pitävän otteen saaliista.

Kengännauhamadot ovat maailman pisimpiä eläimiä, sillä ne voivat olla jopa 55 metriä pitkiä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota