Jesse Senko
sivusaalis, merikilpikonnat, diodit

Verkkovalot voivat pelastaa valtavasti kaloja

Kansainvälinen tutkijaryhmä on osoittanut, että valaistut verkot voivat pienentää merkittävästi ei-toivottua saalista. Se on hyvä uutinen sekä kaloille että kalastajille.

Vuosittain kalastajien verkkoihin tarttuu yli 90 miljoonaa tonnia kalaa – mutta jopa 40 prosenttia siitä hylätään tarpeettomana sivusaaliina. Määrä vastaa 38 miljoonaa tonnia kalaa, jota ei voida käyttää hyväksi vaan joka heitetään takaisin mereen loukkaantuneena tai kuolleena.

Ongelman ratkaisu saattaa olla hyvin yksinkertainen. Kansainvälinen tutkijaryhmä on tullut siihen tulokseen, että tarpeettoman sivusaaliin määrää voidaan vähentää 63 prosenttia varustamalla kalaverkot vihreillä ledvaloilla.

Menetelmästä on samalla se hyöty, että saaliin käsittely nopeutuu 57 prosenttia, kun verkot on helpompi nostaa alukseen ja selvittää.

Tulos yllätti tutkijat

Vihreitä valoja on käytetty ajoverkoissa jo noin kymmenen vuotta, koska niiden on tiedetty karkottavan merikilpikonnia. Niiden vaikutusta ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu tieteellisesti.

Tutkijat kokeilivat nyt menetelmää 28 ajoverkkoparilla Meksikon Baja California Surin osavaltiossa Tyynenmeren rannikkovesissä.

Valot kiinnitettiin parin toiseen verkkoon kymmenen metrin välein, jolloin valaisun tehoa oli helppo verrata vieressä vedettävään valaisemattomaan verkkoon.

Tutkijoiden yllätykseksi valaistut verkot keräsivät 51 prosenttia vähemmän kilpikonnia sekä 95 prosenttia vähemmän haita ja rauskuja, 81 prosenttia vähemmän mustekaloja ja 48 prosenttia vähemmän muita ei-toivottuja hyvin ruotoisia kaloja, joilla ei ole kysyntää ja jotka heitettäisiin menemään.

Valot auttavat kaloja ja kalastajia

Vihreät ledvalot olisivat tutkijoiden mukaan tehokas ja edullinen ratkaisu maailmanlaajuiseen ongelmaan, joka ei ole uhka vain elämälle merissä vaan myös kalastajille, joiden on irrotettava vaaralliset kalat verkoista.

Tutkijat suosittelevatkin, että tulevaisuudessa teollisen mittakaavan kalaverkot varustettaisiin aina aurinkoenergialla toimivilla ledvaloilla.

Menetelmää kokeiltiin kiinnittämällä vihreitä ledvaloja rannikkoseuduilla teolliseen kalastukseen käytettäviin verkkoihin. Verkkokalastus on yksi yleisimmistä kalastusmenetelmistä, ja verkot voivat olla kilometrien mittaisia.

Huolimatta tutkimuksen myönteisestä tuloksesta tutkijat eivät vielä tiedä, miksi jotkin eläinlajit kaihtavat vihreää valoa ja jotkin eivät reagoi siihen.