Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fisherman

Syökö kala paremmin sateella?

Jos sääennuste lupaa sadetta, saattaa kala hyvinkin syödä paremmin. Toisaalta rankkasateella voi olla päinvastainen vaikutus.

Asiasta ollaan kaikkea muuta kuin yksimielisiä. Kokemukset siitä, kannattaako kalaan lähteä juuri sateella, vaihtelevat suuresti.

Ilmeisesti mielipiteiden jakautuminen johtuu siitä, että sateella voi olla kalan syöntiin eri vaikutus sen mukaan, millaisista vesistä on kyse.

Samea vesi vähentää syöntiä

Joillakin alueilla voimakas sade saattaa huuhtoa ympäröiviltä alueilta veteen niin paljon maata, että vesi samenee.

Tällöin näkyvyys heikkenee eikä ole lainkaan varmaa, että kalat näkevät koukkuun pistettyä syöttiä. Jos näin käy, todennäköisyys saada saalista on pieni.

Virtaus tuo enemmän saalista

Sateella voi kuitenkin olla kalaonnea lisäävä vaikutus joissa, kun vedenpintaa kohottava ja virtausta voimistava sade ajaa kalat liikkeelle. Virtaavassa vedessä monet kalat etsivät tavallisesti suojaa isojen kivien tai muiden esteiden takaa, jonne myös mahdollinen ravinto pyrkii kerääntymään.

Kala piiloutuu kiven taakse

Kalat piiloutuvat usein kivien taakse etsiessään syötävää. Sade voi houkutella ne piilostaan.

© Shutterstock

Jos virtaus voimistuu, ravintoa etsivän petokalan ohi ajautuu enemmän saalista, mikä voi laukaista sen saalistusvietin. Sateen aikana veteen myös joutuu enemmän hyönteisiä ja muita pieniä eläimiä, jotka huuhtoutuvat sinne maalta pisaroiden mukana.

Sade voi lisätä hapen määrää

Kun sadepisarat piiskaavat vettä, hapen määrä pintavedessä kasvaa. Lisähappi voi tehdä kalat aktiivisemmiksi ja saada ne käymään aggressiivisemmin kaiken syötävän ja siten myös syöttien kimppuun.

Jotkin kalalajit lähtevät piilopaikoistaan etsimään syötävää vasta iltahämärissä tai yöllä. Tästä syystä sadepilven tummentama taivas saattaa houkutella kalat erehdyksessä liikkeelle jo päiväaikaan.

Kala sateella

Kalat saattavat joskus luulla vesipisaroita hyönteisiksi. Siksi sade voi ajaa ne pintaan.

© Shutterstock

Jos kyse on hyönteisiä syövistä kaloista, sadepisaroiden ropiseminen vedenpintaan voi hyvinkin hämätä kokemattomampia yksilöitä. Ne saattavat luulla pisaroita vedenpintaan iskeytyviksi hyönteisiksi, jolloin ne nappaavat helposti kiinni myös kalastajan koukkuun.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota