Kun joen vesi on alhaalla, sähköankeriaat kokoontuvat jopa sadan ankeriaan parveksi ja ajavat pikkukalat rannan tuntumaan.
Sitten ankeriaat jakautuvat noin kymmenen yksilön ryhmiksi ja käyvät kalojen kimppuun.
Sähköisku on niin kova, että se tainnuttaa kerralla ison joukon kaloja. Kun tällin saaneet kalat sätkivät veden pinnassa, muut ankeriaat huomaavat, että ateria on katettu, ja tulevat ottamaan osansa.
Seitsemän iskua yhteen menoon
Yhteistyö koituu kaikkien ankeriaiden eduksi. Ensimmäisen aterian jälkeen ankeriaat alkavat taas hätistellä saaliskaloja yhteen. Pyynti voi jatkua pari tuntia, ja sinä aikana ankeriaat voivat käydä saaliskalojen kimppuun seitsemän kertaa.
Brasilialaisen Amazonian tutkimuslaitoksen tutkijat havaitsivat sähköankeriaiden yhteistyön ensin Electrophorus voltai -lajilla, mutta sittemmin myös Electrophorus electricus -lajin ankeriaiden on todettu oivaltaneen joukkovoiman hyödyt.
Biologinen sensaatio
Tutkijat aikovat tutkia sähköankeriaiden dna:ta löytääkseen geenit, jotka ovat niiden yhteistyökyvyn takana, ja verrata niitä muiden yhdessä saalistavien eläinten, kuten valaiden, perintötekijöihin.
Sähköankeriaiden yhteistoiminta on pienoinen sensaatio, sillä suunnitelmallista ja järjestäytynyttä yhteistyötä esiintyy harvoin muilla kuin nisäkkäillä.