Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Sähköankerias saalistaa porukalla

Joukossa on voimaa. Kun sähköankeriaat saalistavat yhdessä, niiden tuottaman sähköiskun voimakkuus kasvaa.

Shutterstock

Sähköankerias pystyy tuottamaan jopa 860 voltin sähköiskun. Se on eläinkunnan ennätys ja pienelle saaliskalalle niin iso tälli, että se lamautuu, jolloin ankerias voi kaikessa rauhassa pistellä sen poskeensa.

Sähköankeriaat ovat kuitenkin vielä jalostaneet saalistusmenetelmäänsä. Tutkijat ovat havainneet, että Amazonjoessa Etelä-Amerikassa elävät sähköankeriaat saalistavat parvissa, jolloin niiden iskukyky moninkertaistuu.

🎬 VIDEO: Yhteinen sähköisku tuottaa isomman saaliin

Kun joen vesi on alhaalla, sähköankeriaat kokoontuvat jopa sadan ankeriaan parveksi ja ajavat pikkukalat rannan tuntumaan.

Amazonjoen sähköankeriaat voivat ryhmänä saalistaessaan tuottaa kovan sähköiskun.

Sitten ankeriaat jakautuvat noin kymmenen yksilön ryhmiksi ja käyvät kalojen kimppuun.

Sähköisku on niin kova, että se tainnuttaa kerralla ison joukon kaloja. Kun tällin saaneet kalat sätkivät veden pinnassa, muut ankeriaat huomaavat, että ateria on katettu, ja tulevat ottamaan osansa.

Seitsemän iskua yhteen menoon

Yhteistyö koituu kaikkien ankeriaiden eduksi. Ensimmäisen aterian jälkeen ankeriaat alkavat taas hätistellä saaliskaloja yhteen. Pyynti voi jatkua pari tuntia, ja sinä aikana ankeriaat voivat käydä saaliskalojen kimppuun seitsemän kertaa.

Sähköankeriaita elää vain Etelä-Amerikan joissa. Ne voivat kasvaa kaksimetrisiksi ja 20 kilon painoisiksi. Sähköelin sijaitsee lihaksessa, joka käsittää taimmaiset neljä viidesosaa ankeriaan ruumiista.

© Shutterstock

Brasilialaisen Amazonian tutkimuslaitoksen tutkijat havaitsivat sähköankeriaiden yhteistyön ensin Electrophorus voltai -lajilla, mutta sittemmin myös Electrophorus electricus -lajin ankeriaiden on todettu oivaltaneen joukkovoiman hyödyt.

Biologinen sensaatio

Tutkijat aikovat tutkia sähköankeriaiden dna:ta löytääkseen geenit, jotka ovat niiden yhteistyökyvyn takana, ja verrata niitä muiden yhdessä saalistavien eläinten, kuten valaiden, perintötekijöihin.

Sähköankeriaiden yhteistoiminta on pienoinen sensaatio, sillä suunnitelmallista ja järjestäytynyttä yhteistyötä esiintyy harvoin muilla kuin nisäkkäillä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota