Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miten ankerias antaa sähköiskun?

Sähköankerias käyttää sähköiskuja sekä saalistaessaan että puolustautuessaan. Miten se pystyy siihen?

Shutterstock

Sähköankerias on uiva akku

Sähköankerias pystyy jysäyttämään niin saaliseläimiä kuin saalistajiakin jopa yli 600 voltin jännitteellä. Nimestään huolimatta tämä eteläamerikkalainen kalalaji kuuluu veitsikaloihin. Sillä on yksi iso ja kaksi pientä sähköelintä, jotka tekevät siitä uivan etälamauttimen.

1: Sähköelimet sisältävät latuskaisia sähkösoluja. Ne ovat asettuneet vierekkäin ja päällekkäin ikään kuin tiiviiksi halkopinoksi.

2: Ionipumput kuljettavat sähkövarauksellisia aineita, ioneja, solukalvon läpi. Aktiivinen siirto perustuu noin 0,1 voltin jännite-eroon solukalvon ulko- ja sisäpuolen välillä. Sähkösolujen jännite kasvaa sähköelimissä kuin sarjaan kytketyissä paristoissa.

Täysikasvuisella sähköankeriaalla on 6 000 sähkösolua, joilla se voi antaa yli 600 voltin sähköiskun.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota