Kummituskala havaittiin Mariaanien haudassa 8 178 metrin syvyydessä. Se on nyt virallisesti syvimmällä elävä kala.

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON

Outo imukala viihtyy syvääkin syvemmällä

Mariaanien haudassa 8 178 metrin syvyydessä on havaittu kala. Se on nyt saanut virallisen tittelin: maailman syvimmällä elävä kala.

torstai 19. huhtikuuta 2018 teksti Jakob Mikael Espersen

Maailman syvimmällä elävä kala ei vaikuta kovin vankkatekoiselta, sillä se on vain kaksi kertaa savukkeen mittainen ja sillä on niin ohut nahka, että sen maksa kuultaa läpi. 

Silti se kestää musertumatta yli 8 000 metrin syvyydessä vallitsevan valtavan veden paineen.

Erikoinen otus, Pseudoliparis swirei, mariaanien­imukala, on hiljattain nimetty virallisesti maailman syvimmällä eläväksi kalaksi. Laji sai tittelin, kun Ma­riaa­nien haudasta kerättyjä lajeja tutkittiin tarkemmin ja ne saatiin lopulta nimettyä.

Mariaanienimukala löydettiin syvänteestä ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, ja jo silloin oli selvää, että se löisi laudalta edellisen ennätyksen haltijan, joka myös kuului imukaloihin.

Syvyyskisan voittaneen lajin edustajat eivät ilmeisesti elä erakoina. Tämä voidaan päätellä siitä, että hiljattain japanilaisella syvänmerentutkimusretkellä onnistuttiin ­kuvaamaan 8 178 metrin syvyydessä Mariaanien haudassa useita imukaloja parveilemassa.

Vaikka maailman syvin kohta sijaitsee kolme kilometriä mariaanienimukalan elinpaikkaa syvemmällä, meribiologien mukaan on epätodennäköistä, että sieltä enää löydettäisiin uusia kalalajeja. 

Paine syvemmällä meressä on niin valtava, että se vaikuttaisi jo kalojen soluissa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin. Elämä olisi mahdotonta, koska esimerkiksi entsyymit ja solu­kalvot eivät enää kykenisi toimimaan.

Haluatko tietää lisää eläimistä? Jokainen Tieteen Kuvalehden numero vie sinut eläinten ihmeelliseen maailmaan. Pääset seuraamaan eläinten hengenvaarallista parittelua, mielenkiintoista viestintää sekä sitä, miten eri lajit ovat sopeutuneet elinympäristöönsä. Kun tilaat Tieteen Kuvalehden nyt, saat eläimellisen hyvän tarjouksen:

  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä.

  • Käyttöoikeuden lehtien digijulkaisuihin – voit lukea vaikka National Geographicia, Historiaa tai Tee Itseä.

  • Sonitumin Bluetooth-kaiuttimet

Vain 4,90 euroa – säästät 56 euroa!

IMUKALA KESTÄÄ VALTAVAN PAINEEN

  • Nimi: Pseudoliparis swirei.
  • Havaittu syvyys: 8 178 metriä. 500 metriä enemmän kuin aiempi kalojen syvyysennätys. 
  • Kalaan kohdistuva veden paine: Yhtä suuri kuin norsun aiheuttama paine peukaloosi.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: