Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kummituskala havaittiin Mariaanien haudassa 8 178 metrin syvyydessä. Se on nyt virallisesti syvimmällä elävä kala.

© MACKENZIE GERRINGER/UNIVERSITY OF WASHINGTON
Eläimet - Kalat

Outo imukala viihtyy syvääkin syvemmällä

Mariaanien haudassa 8 178 metrin syvyydessä on havaittu kala. Se on nyt saanut virallisen tittelin: maailman syvimmällä elävä kala.

Maailman syvimmällä elävä kala ei vaikuta kovin vankkatekoiselta, sillä se on vain kaksi kertaa savukkeen mittainen ja sillä on niin ohut nahka, että sen maksa kuultaa läpi.

Silti se kestää musertumatta yli 8 000 metrin syvyydessä vallitsevan valtavan veden paineen.

Erikoinen otus, Pseudoliparis swirei, mariaanien­imukala, on hiljattain nimetty virallisesti maailman syvimmällä eläväksi kalaksi. Laji sai tittelin, kun Ma­riaa­nien haudasta kerättyjä lajeja tutkittiin tarkemmin ja ne saatiin lopulta nimettyä.

Mariaanienimukala löydettiin syvänteestä ensimmäisen kerran jo vuonna 2014, ja jo silloin oli selvää, että se löisi laudalta edellisen ennätyksen haltijan, joka myös kuului imukaloihin.

Syvyyskisan voittaneen lajin edustajat eivät ilmeisesti elä erakoina. Tämä voidaan päätellä siitä, että hiljattain japanilaisella syvänmerentutkimusretkellä onnistuttiin ­kuvaamaan 8 178 metrin syvyydessä Mariaanien haudassa useita imukaloja parveilemassa.

Vaikka maailman syvin kohta sijaitsee kolme kilometriä mariaanienimukalan elinpaikkaa syvemmällä, meribiologien mukaan on epätodennäköistä, että sieltä enää löydettäisiin uusia kalalajeja.

Paine syvemmällä meressä on niin valtava, että se vaikuttaisi jo kalojen soluissa tapahtuviin kemiallisiin reaktioihin. Elämä olisi mahdotonta, koska esimerkiksi entsyymit ja solu­kalvot eivät enää kykenisi toimimaan.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota