Louhikala

Louhikala on Pohjois-Euroopan myrkyllisin kala

Hermomyrkkyä sisältävät piikit tekevät louhikalasta yhden Pohjois-Euroopan merien myrkyllisimmistä kaloista. Lähikontakti piikkeihin aiheuttaa tuntien kivun ja joissain tapauksissa myös kuoleman.

Hermomyrkkyä sisältävät piikit tekevät louhikalasta yhden Pohjois-Euroopan merien myrkyllisimmistä kaloista. Lähikontakti piikkeihin aiheuttaa tuntien kivun ja joissain tapauksissa myös kuoleman.

Shutterstock

Kohtalokas kohtaaminen louhikalan kanssa

18-vuotias poika snorklasi Mallorcan rannikolla ja yritti pyydystää louhikalan. Kala puolustautui pistämällä poikaa sääriluuhun myrkyllisillä piikeillään.

Huolimatta voimakkaasta kivusta poika onnistui pääsemään pois vedestä, minkä jälkeen hän menetti tajuntansa ja kuoli.

Kalan piikit olivat lävistäneet verisuonen, jota pitkin myrkky oli päässyt keuhkoihin. Myrkky turvotti keuhkojen solut ja aiheutti sydänpysähdyksen.

Louhikala on aiheuttanut 3 kuolemaa

Poika on yksi kolmesta ihmisestä, jotka ovat menettäneet henkensä viimeisen reilun 100 vuoden aikana törmättyään louhikalaan. Louhikalan arvellaan myös aiheuttaneen useita hukkumiskuolemia, jotka ovat johtuneet sen piston raajoihin aiheuttamasta voimakkaasta kivusta.

Yleensä louhikalan pisto ei kuitenkaan ole terveelle ihmiselle hengenvaarallinen. Ahkerien vesipetojen kannattaa silti olla varuillaan etenkin kesä- ja heinäkuussa, jolloin myrkyllinen kala kutee matalassa vedessä.

Louhikala on melko yleinen laji pohjoiseurooppalaisilla merialueilla, ja päivisin se oleskelee mieluiten merenpohjaan kaivautuneena niin, että vain sen silmät ja otsa pistävät pohjasta esiin.

Kala pistää yleensä vain, jos sen päälle astuu. Riski on kuitenkin varsin pieni, sillä tavallisesti kala pyrkii heti pakoon, kun sitä lähestytään.

Mitä pitää tehdä, jos louhikala pistää?

Louhikalojen heimoon kuuluu neljä lajia. Niistä kahteen voi törmätä Pohjois-Euroopan vesissä.

Louhikalan kiduskansissa ja selkäevässä olevat terävät piikit ovat yhteydessä myrkkyrauhasiin, ja eläin kohottaa ne pystyyn tuntiessaan olonsa uhatuksi.

Myrkky hajottaa punasoluja, ja se voi sen lisäksi aiheuttaa hikoilua, huimausta ja turvotusta. Sille on kuitenkin onneksi olemassa vastalääke.

Louhikalan myrkky sisältää nimittäin proteiinia, joka tuhoutuu 34 asteessa ja sitä kuumemmassa. Pistoskohtaa kannattaakin huuhtoa mahdollisimman kuumalla vedellä. Jos lämmintä vettä ei ole lähistöllä, pistoskohtaan voi myös virtsata tai sen voi haudata kuumaan hiekkaan.

Haluatko tietää lisää myrkyistä? Tässä on lista maailman myrkyllisimmistä aineista.

Louhikala on herkullista ja terveellistä

Jos taas haluat tasata tilit myrkkypakkauksen kanssa, louhikalan voi syödä, sillä se on herkullista kuivattuna, paistettuna, savustettuna ja keitettynä.

Lisäksi sen maksassa on paljon rasvahappoja, jotka auttavat ehkäisemään monia tauteja.

Myrkkypiikit kannattaa kuitenkin poistaa ennen kuin louhikalaa alkaa valmistaa ruoaksi.