Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kannettavalla spermapankilla on oma tahto

Syvänmeren krottikalojen parinmuodostus on kuvattu ensimmäistä kertaa luonnollisessa elinympäristössä. Video näyttää naaraan ja koiraan välisen yhteiselämän.

Rebikoff-Niggeler Foundation

Saksalaiset vedenalaiskuvaajat Kirsten ja Joachim Jakobsen olivat juuri lähdössä paluumatkalle pienoissukellusveneellään Azoreihin kuuluvan São Jorgen saaren lähellä, kun he huomasivat meressä jotain erikoista.

800 metrin syvyydessä näkyi syvänmeren krottikalan välkettä, ja Jakobsenit kuvasivat sitä melkein 25 minuuttia.

Myöhemmin selvisi, että kysymyksessä oli rihmakrotti (Caulophryne jordani).

Koiras ja naaras sulautuvat yhteen

Tiedot syvänmeren krottikaloista ovat perustuneet tähän asti etupäässä kuolleisiin yksilöihin, jotka ovat jääneet verkkoihin.

Niinpä Jakobsenien video on ollut biologeille kuin lottovoitto – eikä vähiten siksi, että kamera vangitsi yhden kalan sijasta kaksi: naaraan ja koiraan.

Syvässämeressä on vaikea löytää itselle kumppania, joten silloin, kun tilaisuus lisääntymiseen tarjoutuu, siihen tartutaan.

Spermapankilla on oma tahto

Noin 1,6-senttinen koiras pureutui kiinni 16-senttiseen naaraaseen ja ryöp­säytti sarjana entsyymejä, jotka syövyttivät kummankin kalan ihoa. Sitten ne painuivat toisiaan vasten ja kiinnittyivät toisiinsa ihostaan.

Siten pari sulautui yhteen, ja koiras muuttui loppuelämäkseen spermapankiksi. Palkaksi se voi odottaa ravintoa naaraalta.

Jakobsenien ainutlaatuisesta videosta saatiin tietää, että rihmakrottipariskunnan pienempi puolisko ei – tutkijoiden yllätykseksi – menetä täysin liikkuma­vapauttaan yhdeksi lihaksi tulemisen jälkeen.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota