Søhest

Merihevonen on maailman paras isä

Isänpäivä on isien juhla. Uhrautuvaisimmatkin isät kuitenkin kalpenevat merihevoskoiraan rinnalla.

Isiä juhlitaan erityisesti isänpäivänä, jota Suomessa vietetään marraskuun toisena sunnuntaina. Jos ihmisiä verrataan eläimiin, niin kaikkein epäitsekkäimmätkin isät joutuvat väistymään, kun näyttämölle astuu merihevoskoiras esitellen uhrautuvaisuuttaan.

Puristaa pussistaan 2?000 poikasta

Lisääntymispuuhissa merihevosnaaras siirtää ensin erityisellä asettimella munansa koiraan mahapussiin. Kun munat ovat pussissa, koiras hedelmöittää ne siemennesteellään. Sitten koiras kantaa munia mukanaan 10–25 päivää kestavän ”raskauden” ajan.

Urakka huipentuu ”synnytykseen”, jonka aikana merihevoskoiras puristaa rajuilla liikkeillä pussistaan ulos jopa 2?000 poikasta. Monille naiselle puristus nostaa mieleen omat synnytyskokemukset.

Etkö ole vielä keksinyt isänpäivälahjaa? Anna isälle Tieteen Kuvalehden lahjakortti

Upea video: Katso merihevosen synnytys

Eläinisät jättävät usein poikasensa

Merihevoskoiraiden uhrautuminen jälkeläistensä vuoksi on suhteellisen harvinaista eläinmaailmassa. Useimmiten naaraat hoitavat poikaset, ja tuoreilla isillä on mahdollisuus lisääntyä muiden naaraiden kanssa.

Ja usein elänisä myös häipyy heti, kun se on hoitanut hommansa ja naaras on raskaana.

Pingviinikoiras hautoo ja naaras herkuttelee

Eläinmaailmassa on tosin muitakin esimerkkejä isistä, jotka ansaitsisivat isänpäivälahjan.

Opistognathus gilberti -leukakaloilla koiras hautoo poikasia suussaan. Sillä aikaa, kun poikaset kehittyvät, koiras ei voi syödä mitään. Tosin tämäkin isä on vain mies, ja jos uusi kiinnostava naaras saapuu lähistölle, koiras saattaa nielaista poikasensa ja ryhtyä uudelleen kosiopuuhiin.

Sammakot ja konnat hoivaavat nuijapäitään kaivamalla niille kanavia, jotta nämä voivat koko ajan olla vedessä. Afrikkalaisilla härkäsammakoilla munat kehittyvät koiraan koiraan äänirakossa. Kun poikaset ovat valmiita kuoriutumaan, koiras oksentaa ne ulos.

Keisaripingviinikoiras puolestaan seisoo kaksi kuukautta Antarktiksen jäisessä tuulessa munaa hautoen. Samaan aikaan naaras ahmii rasvaisia kaloja.