Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Wrasse using stone to open clam
Eläimet - Kalat

Huulikala rikkoo simpukan alasimella

Sukeltaja näki, miten huulikala käytti työkalua simpukan hajottamiseen.

Työkalujen käyttöä pidettiin aikoinaan ihmisen ja ihmisapinoiden ominaispiirteenä. Sittemmin lintujenkin on nähty käyttävän niitä, ja jopa mustekaloilla on havaittu samantapaista toimintaa. Nyt listaan voidaan ilmeisesti lisätä myös kalat.

Ison valliriutan vesillä sukeltanut australialainen sai ikuistettua kamerallaan selkäpistehuulikalan puuhissa, joissa sitä ei ole ennen nähty.

Kala vei suuhun ottamansa simpukan määrätietoisesti kohtaan, jossa pohjahiekasta pilkisti paljas kivi. Sitten se kallistui kyljelleen ja alkoi hakata simpukkaa kiveä vasten. Muutaman lyönnin jälkeen simpukan kuori särkyi ja kala pääsi käsiksi sen syötäviin osiin.

Sukeltajan ottamaa kuvasarjaa on tutkittu muun muassa Keski-Queenslandin yliopistossa Australiassa. Tutkijoiden mukaan kuvat ovat ensimmäinen varma todiste siitä, että kalat osaavat käyttää työkaluja.

Huulikala osaa käyttää työkalua

Heidän tulkintansa mukaan kala käytti kiveä, jota vasten se löi simpukkaa, alasimena. Jos tulkinta hyväksytään, kala täyttää edesmenneen kädellisten tutkijan Jane Goodallin määritelmän työkalun käytöstä.

Hänen mukaansa se on ”jonkin kappaleen käyttämistä raajan tai suun jatkeena tietyn tavoitteen saavuttamiseksi”.

Kalojen työkalunkäyttökyvyistä on saatu viitteitä aikaisemminkin. Tähän asti havainnot ovat kuitenkin olleet hajanaisia. Nyt tutkijoilla on ensi kertaa käytössään luotettavaa todisteaineistoa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota