Huulikala rikkoo simpukan alasimella

Sukeltaja näki, miten huulikala käytti työkalua simpukan hajottamiseen.

Wrasse using stone to open clam

Työkalujen käyttöä pidettiin aikoinaan ihmisen ja ihmisapinoiden ominaispiirteenä. Sittemmin lintujenkin on nähty käyttävän niitä, ja jopa mustekaloilla on havaittu samantapaista toimintaa. Nyt listaan voidaan ilmeisesti lisätä myös kalat.

Ison valliriutan vesillä sukeltanut australialainen sai ikuistettua kamerallaan selkäpistehuulikalan puuhissa, joissa sitä ei ole ennen nähty.

Kala vei suuhun ottamansa simpukan määrätietoisesti kohtaan, jossa pohjahiekasta pilkisti paljas kivi. Sitten se kallistui kyljelleen ja alkoi hakata simpukkaa kiveä vasten. Muutaman lyönnin jälkeen simpukan kuori särkyi ja kala pääsi käsiksi sen syötäviin osiin.

Sukeltajan ottamaa kuvasarjaa on tutkittu muun muassa Keski-Queenslandin yliopistossa Australiassa. Tutkijoiden mukaan kuvat ovat ensimmäinen varma todiste siitä, että kalat osaavat käyttää työkaluja.

Huulikala osaa käyttää työkalua

Heidän tulkintansa mukaan kala käytti kiveä, jota vasten se löi simpukkaa, alasimena. Jos tulkinta hyväksytään, kala täyttää edesmenneen kädellisten tutkijan Jane Goodallin määritelmän työkalun käytöstä.

Hänen mukaansa se on ”jonkin kappaleen käyttämistä raajan tai suun jatkeena tietyn tavoitteen saavuttamiseksi”.

Kalojen työkalunkäyttökyvyistä on saatu viitteitä aikaisemminkin. Tähän asti havainnot ovat kuitenkin olleet hajanaisia. Nyt tutkijoilla on ensi kertaa käytössään luotettavaa todisteaineistoa.