Valkohaiden kokoontumiset halutaan videolle

Joka vuosi Tyynellämerellä valkohait kerääntyvät suuriksi parviksi ja tekevät syviä sukelluksia joukkoina. Tutkijat haluavat selvittää, mitä haiden tapaamisessa tapahtuu.

Valkohai hei

Haiden yksityisyydensuoja on vaarassa.

Yhdysvaltalaisen Montereynlahden merentutkimuslaitoksen tutkijat aikovat kiinnittää valkohaihin kameroita kuvaamaan niiden liikkeitä vuotuisessa haitapaamisessa Tyynellämerellä.

Valkohait tapaavat "haikahvilassa"

Joka vuosi valkohait eri puolilta Tyyntämerta uivat jopa kuukauden kestävän matkan samaan paikkaan, jossa ne pysyttelevät 2–3 kuukautta.

Tutkijat ovat nimenneet paikan "haikahvilaksi". Tapaamisensa aikana haikoiraat tekevät jopa 150 sukellusta päivässä 200 metrin syvyyteen.

Pisteet näyttävät valkohaiden liikkeet Tyynellämerellä Meksikon rannikon edustalla. Hait kokoontuvat sinne kerran vuodessa.

Haiden kokoontumisajojen tarkoitus on tutkijoille hämärän peitossa. Mahdollisesti ne etsivät lisääntymiskumppania, tai tapaamispaikalla on tarjolla poikkeuksellisen paljon saalista.

Vastausta haetaan panemalla hait kuvaamaan oma kokoontumisensa.

Valkohaiden menoja seurataan evään kiinnitettävällä kameralla.

Eväkamera vakoilee haiden treffejä

Kamera on tarkoitus kiinnittää hain selkään.

Anturi käynnistää kuvauksen automaattisesti, kun hai on tietyssä syvyydessä.

Kun kamera on tehnyt työnsä, se irtoaa hain kyljestä ja nousee pintaan, josta tutkijat löytävät sen satelliittipaikantimen avulla. Kamera voi kulkea hain mukana kuukausia.

Yhdysvaltalaistutkijat aikovat kiinnittää valkohain evään kameran kuvaamaan haiden vuotuista tapaamista. Kameran tietokoneen algoritmi käynnistää kameran automaattisesti tietyssä syvyydessä.

1 Kamera: Haikameran ohjaustietokone käynnistää ja sammuttaa kameran automaattisesti, kun hai alkaa sukellella tavalla, joka viittaa parveiluun. Aurinkokennot lataavat kameran akun, kun hai käy pinnalla.

2 Kelluke: Kelluke tuo kameran pintaan, kun kuvaustehtävä on loppuun suoritettu ja kameran kiinnitysmekanismi aukeaa.

3 Ohjaustietokone: Koneeseen on asennettu algoritmi, joka seuraa hain käyttäytymistä. Anturit kertovat, missä ja miten nopeasti hai ui. Tiedot kulkevat tutkijoille satelliitin kautta.

4 Kiinnitysmekanismi: Kamera kiinnitetään hain selkäevään metallitangolla, jota pitää paikoillaan kaksi jousipidikettä. Kun kuvaustehtävä on ohi, metallitanko liukenee.

Lue myös : Hai-aakkoset: Tutustu maailman hailajeihin