Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Valkohai hei
Eläimet - Hait

Valkohaiden kokoontumiset halutaan videolle

Joka vuosi Tyynellämerellä valkohait kerääntyvät suuriksi parviksi ja tekevät syviä sukelluksia joukkoina. Tutkijat haluavat selvittää, mitä haiden tapaamisessa tapahtuu.

Haiden yksityisyydensuoja on vaarassa.

Yhdysvaltalaisen Montereynlahden merentutkimuslaitoksen tutkijat aikovat kiinnittää valkohaihin kameroita kuvaamaan niiden liikkeitä vuotuisessa haitapaamisessa Tyynellämerellä.

Valkohait tapaavat "haikahvilassa"

Joka vuosi valkohait eri puolilta Tyyntämerta uivat jopa kuukauden kestävän matkan samaan paikkaan, jossa ne pysyttelevät 2–3 kuukautta.

Tutkijat ovat nimenneet paikan "haikahvilaksi". Tapaamisensa aikana haikoiraat tekevät jopa 150 sukellusta päivässä 200 metrin syvyyteen.

Pisteet näyttävät valkohaiden liikkeet Tyynellämerellä Meksikon rannikon edustalla. Hait kokoontuvat sinne kerran vuodessa.

Haiden kokoontumisajojen tarkoitus on tutkijoille hämärän peitossa. Mahdollisesti ne etsivät lisääntymiskumppania, tai tapaamispaikalla on tarjolla poikkeuksellisen paljon saalista.

Vastausta haetaan panemalla hait kuvaamaan oma kokoontumisensa.

Valkohaiden menoja seurataan evään kiinnitettävällä kameralla.

Eväkamera vakoilee haiden treffejä

Kamera on tarkoitus kiinnittää hain selkään.

Anturi käynnistää kuvauksen automaattisesti, kun hai on tietyssä syvyydessä.

Kun kamera on tehnyt työnsä, se irtoaa hain kyljestä ja nousee pintaan, josta tutkijat löytävät sen satelliittipaikantimen avulla. Kamera voi kulkea hain mukana kuukausia.

Yhdysvaltalaistutkijat aikovat kiinnittää valkohain evään kameran kuvaamaan haiden vuotuista tapaamista. Kameran tietokoneen algoritmi käynnistää kameran automaattisesti tietyssä syvyydessä.

1 Kamera: Haikameran ohjaustietokone käynnistää ja sammuttaa kameran automaattisesti, kun hai alkaa sukellella tavalla, joka viittaa parveiluun. Aurinkokennot lataavat kameran akun, kun hai käy pinnalla.

2 Kelluke: Kelluke tuo kameran pintaan, kun kuvaustehtävä on loppuun suoritettu ja kameran kiinnitysmekanismi aukeaa.

3 Ohjaustietokone: Koneeseen on asennettu algoritmi, joka seuraa hain käyttäytymistä. Anturit kertovat, missä ja miten nopeasti hai ui. Tiedot kulkevat tutkijoille satelliitin kautta.

4 Kiinnitysmekanismi: Kamera kiinnitetään hain selkäevään metallitangolla, jota pitää paikoillaan kaksi jousipidikettä. Kun kuvaustehtävä on ohi, metallitanko liukenee.

Lue myös : Hai-aakkoset: Tutustu maailman hailajeihin

Lue myös:

Megalodon - maailman suurin hai
Hait

Tällainen oli suurin koskaan elänyt hai

10 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Jagende haj
Hait

Hai saalistaa kuudella aistilla

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota