Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Eläimet - Hait

Valkohai menetti asemansa – miekkavalas on merien uusi valtias

Miekkavalasparvi hyökkää valkohaiden kimppuun kuin susilauma Etelä-Afrikan rannikolla. Suuret valaat iskevät määrätietoisesti haiden energiapitoiseen maksaan ja irrottavat sen kirurgin tarkkuudella. Tämä on saanut hait pakenemaan heti, kun miekkavalas ilmaantuu lähistölle.

Veitsenterävillä hampaillaan ja reilun kahden tonnin painollaan valkohai on hallinnut valtameriä ravintoketjun huipulta.

Nyt on kuitenkin uusi, suuri petoeläin syössyt valkohain vallasta Etelä-Afrikan rannikolla ja nostanut itsensä ketjuun ylimmäksi. Kyseessä on miekkavalas.

Vähintään viisi kuolluttavalkohaita on toukokuun jälkeen huuhtoutunut maalle Etelä-Afrikan rannikolla – ja kaikkien niiden kimppuun on käynyt mustavalkoinen tappajavalas.

Tähtäimessä maksa

Miekkavalaat hyökkäävät saaliinsa kimppuun tarkasti kuin kirurgi ja etsivät määrätietoisesti hain maksaa. Muun osan kalan ruumiista ne hylkäävät.

Tämä johtuu siitä, että hain maksa sisältää erityisen paljon energiaa.

Hai vs Miekkavalas

Fyysisesti miekkavalas on haita vahvempi. Lisäksi valaat saalistavat parvina.

© The Guardian

Hait – samoin kuin muut rustokalat, esimerkiksi rauskut – poikkeavat muista kaloista siinä, että niillä ei ole kaasuja sisältävää uimarakkoa, jolla ne säätelisivät uimasyvyyttään. Sen sijaan niillä on valtava maksa, joka on täynnä ravinteikasta öljyä.

Öljyn tiheys on pienempi kuin veden, ja siksi juuri öljypitoisen maksan ansiosta hai ei vajoa pohjaan.

Valaat lamauttavat hain

Valkohaiden maksa on niin suuri, että se muodostaa yli viisi prosenttia ruumiinpainosta. Se sisältää runsaasti vitamiineja, ja sen ovat miekkavalaat huomanneet.

Katso videosta, miten miekkavalaat iskevät tiikerihain kimppuun:

Valaat torpedoivat hain kuonollaan ja lamauttavat saaliinsa hetkellisesti. Hain ollessa lamautunut valas puree reiän maksaan asti ja irrottaa sen. Muu osa hain ruumiista ei valasta kiinnosta.

Miekkavalaiden lähestyminen saa hait pakenemaan

Ajan mittaan hait ovat oppineet, että niiden kannattaa pelätä miekkavalaita.

Montereynlahden akvaarion meribiologit ovat saaneet selville, että kun miekkavalaita ilmaantuu valkohaiden reviirille, hait haihtuvat paikalta välittömästi.

Eläinten käyttäytymistä on voitu seurata 165 valkohain gps-paikannuksen ja 27 vuoden aikana miekkavalaiden, valkohain ja hylkeiden elinalueista kerätyn tiedon avulla.

Data paljastaa, että JOKA AINOA KERTA, kun miekkavalas ilmaantuu valkohaiden saalistusalueelle, hait häviävät saman tien ja pysyttelevät paikalta pois jopa vuoden.

Näin käy, vaikka miekkavalaat poistuisivat paikalta muutamassa minuutissa.

Valkohait eivät välttämättä ui kovin pitkälle. Toisinaan ne vain pysyttelevät turvallisen välimatkan päässä niin, että ovat kyllin lähellä mieliruokaansa korvahylkeitä, mutta toisinaan ne pakenevat jopa Tyynenmeren keskipaikkeille asti.

Alueella eläville korvahylkeille ja saaliseläimille valkohain pakeneminen on hyvä uutinen, sillä ne saavat olla rauhassa jopa vuoden kerrallaan.

Lue myös:

Hait

Tutustu maailman vaarallisimpaan haihin

9 minuuttia
Hait

Mysteeri ratkesi: Tästä syystä rannikoille ajautuu tapettuja haikaloja

4 minuuttia
Valkoinen hai meressä
Hait

Tutkijat varoittavat: Haiden määrä pienenee uhkaavasti

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota