Shutterstock

Valkohai menetti asemansa – miekkavalas on merien uusi valtias

Miekkavalaat hyökkäävät valkohaiden kimppuun Etelä-Afrikan rannikolla. Suuret valaat iskevät määrätietoisesti haiden energiapitoiseen maksaan ja irrottavat sen kirurgin tarkkuudella. Tämä on saanut hait pakenemaan heti, kun miekkavalas ilmaantuu lähistölle.

Veitsenterävillä hampaillaan ja reilun kahden tonnin painollaan valkohai on hallinnut valtameriä ravintoketjun huipulta.

Nyt on kuitenkin uusi, suuri petoeläin syössyt valkohain vallasta Etelä-Afrikan rannikolla ja nostanut itsensä ketjuun ylimmäksi. Kyseessä on miekkavalas.

Vähintään kahdeksan kuollutta valkohaita on toukokuun 2017 jälkeen huuhtoutunut maalle Etelä-Afrikan rannikolla – ja kaikkien niiden kimppuun on käynyt mustavalkoinen tappajavalas.

Seitsemältä kahdeksasta valkohaista oli maksan lisäksi irrotettu myös sydän. Nyt uusi tutkimus, joka julkaistiin kesäkuussa 2022, paljasti, että luultavasti kahdeksan valkohain surman takana on kaksi samaa miekkavalasyksilöä. Voi olla, että kaksikko on tappanut useampiakin valkohaita, mutta niiden ruumiit eivät vain ole huuhtoutuneet rantaan.

Tuore tutkimus perustuu viiden ja puolen vuoden aikana kerättyihin tietoihin kaikkiaan 14 valkohaista. Tutkimuksen johtopäätös tukee teoriaa siitä, että miekkavalaiden läsnäolo karkottaa alueen valkohait.

”Näyttää siltä, että todistamme laajaa välttelystrategiaa samaan tapaan kuin Serengetissä Tansaniassa, missä hyeenakoirat pysyttelevät poissa silloin, kun alueella on leijonia. Mitä enemmän miekkavalaita alueella on, sitä kauemmin valkohait ovat muualla”, toteaa valkohaita tutkiva biologi Alison Towner lehdistötiedotteessa.

Tähtäimessä maksa

Miekkavalaat hyökkäävät saaliinsa kimppuun tarkasti kuin kirurgi ja etsivät määrätietoisesti hain maksaa. Muun osan kalan ruumiista ne hylkäävät.

Tämä johtuu siitä, että hain maksa sisältää erityisen paljon energiaa.

Hai vs Miekkavalas

Fyysisesti miekkavalas on haita vahvempi. Lisäksi valaat saalistavat parvina.

© The Guardian

Hait – samoin kuin muut rustokalat, esimerkiksi rauskut – poikkeavat muista kaloista siinä, että niillä ei ole kaasuja sisältävää uimarakkoa, jolla ne säätelisivät uimasyvyyttään. Sen sijaan niillä on valtava maksa, joka on täynnä ravinteikasta öljyä.

Öljyn tiheys on pienempi kuin veden, ja siksi juuri öljypitoisen maksan ansiosta hai ei vajoa pohjaan.

Valaat lamauttavat hain

Valkohaiden maksa on niin suuri, että se muodostaa yli viisi prosenttia ruumiinpainosta. Se sisältää runsaasti vitamiineja, ja sen ovat miekkavalaat huomanneet.

Katso videosta, miten miekkavalaat iskevät tiikerihain kimppuun:

Valaat torpedoivat hain kuonollaan ja lamauttavat saaliinsa hetkellisesti. Hain ollessa lamautunut valas puree reiän maksaan asti ja irrottaa sen. Muu osa hain ruumiista ei valasta kiinnosta.

Miekkavalaiden lähestyminen saa hait pakenemaan

Ajan mittaan hait ovat oppineet, että niiden kannattaa pelätä miekkavalaita.

Montereynlahden akvaarion meribiologit ovat saaneet selville, että kun miekkavalaita ilmaantuu valkohaiden reviirille, hait haihtuvat paikalta välittömästi.

Eläinten käyttäytymistä on voitu seurata 165 valkohain gps-paikannuksen ja 27 vuoden aikana miekkavalaiden, valkohain ja hylkeiden elinalueista kerätyn tiedon avulla.

Data paljastaa, että JOKA AINOA KERTA, kun miekkavalas ilmaantuu valkohaiden saalistusalueelle, hait häviävät saman tien ja pysyttelevät paikalta pois jopa vuoden.

Näin käy, vaikka miekkavalaat poistuisivat paikalta muutamassa minuutissa.

Valkohait eivät välttämättä ui kovin pitkälle. Toisinaan ne vain pysyttelevät turvallisen välimatkan päässä niin, että ovat kyllin lähellä mieliruokaansa korvahylkeitä, mutta toisinaan ne pakenevat jopa Tyynenmeren keskipaikkeille asti.

Alueella eläville korvahylkeille ja saaliseläimille valkohain pakeneminen on hyvä uutinen, sillä ne saavat olla rauhassa jopa vuoden kerrallaan.