@juansharks/Juan Oliphant/OneOceanDiving.com
Maailman suurin valkohai ja sukeltaja

Maailman suurin valkohai – sukeltajat kohtasivat valtavan jätin

Kuusimetrinen valkohai ilmaantui yllättäen tammikuussa 2019 syvyyksistä Havaijin rannikolle. Hai on yksi maailman suurimmista tunnetuista valkohaiyksilöistä, ja se kierteli rauhassa vapaasukeltajaryhmän ympärillä kokonaisen päivän.

Maailman suurin valkohai

Tunnelma sähköistyi nopeasti, kun ryhmä sukeltajia 15. tammikuuta 2019 törmäsi Oahun saaren edustalla Havaijilla otukseen, joka saattaa olla maailman suurin valkohai.

One Ocean Diving -sukelluskerhon sukeltajat törmäsivät valkohaihin Oahun etelärannikolla, mikä yllätti heidät, sillä valkohaita ei yleensä tavata Havaijilla veden korkean lämpötilan vuoksi.

Sukeltajat olivat tarkkailemassa tiikerihaiparvea, joka oli syömässä kuollutta kaskelottia, kun valtava valkohai yllättäen ilmaantui paikalle.

Sukeltajien joukossa oli meribiologi Ocean Ramsay miehensä Juan Oliphantin kanssa, ja he uskaltautuivat sukeltamaan niin lähelle suunnatonta valkohaita, että pystyivät koskemaan sitä.

Suuri valkohai ui koko päivän sukeltajien veneen ympärillä, minkä ansiosta siitä saatiin otettua kuvia, jotka tuovat katsojan aivan lähelle yhtä maailman vaarallisinta ja uhanalaisinta eläintä.

Kuinka suuri on maailman suurin hai?

Valkohai, jota sukeltajat pääsivät tarkkailemaan lähietäisyydeltä vuonna 2019, oli yli kuusi metriä pitkä ja lähes 2,5 metriä korkea. Sen painoksi arvioidaan huikeat 2,5 tonnia, mikä vastaa noin 37 aikuisen naisen painoa.

Keskimäärin valkohailla on pituutta kolmesta neljään metriä ja painoa 680–1 100 kiloa. Suuri valkohai oli siis kaksi kertaa niin painava kuin keskimääräinen valkohai.

Tämä sai sukeltajat uumoilemaan, että heidän kanssaan uiva valkohai oli kuuluisa Deep Blue. Deep Blue saatiin kuvattua ensimmäistä kertaa vuonna 2014, ja siitä tuli tuolloin maailman suurin dokumentoitu valkohai.

Jälkeenpäin on kuitenkin alettu epäillä, oliko sukeltajien Oahun edustalla näkemä valkohai juuri Deep Blue vai toinen, yhtä suuri valkohai nimeltä Haole Girl.

Olipa kyseessä sitten kumpi valkohai hyvänsä, dokumentoitu valkohai on kiistatta yksi maailman suurimmista valkohaiyksilöistä.