Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Hait

Sähköreseptoreilla paljon tilaa vasarahain päässä

Vasarahain pään muoto on kummeksuttanut minua jo pitkään. Onko vasaramaisella päällä tietty tarkoitus vai onko se vain kummallinen luonnonoikku?

Vasarahain omalaatuisen muotoisen pään tarkoitusta on pohdittu pitkään. Yleisen käsityksen mukaan pään vasaramuoto helpottaa uimista, laajentaa kolmiulotteista näkökenttää ja hajujen paikallistamista sekä vedenpaineen ja sähkömagneettisen kentän aistimista. Vasaramaisen pään hyötyjä selvitettiin viime vuonna Havaijin yliopistossa. Saalistaessaan hait havainnoivat saaliseläinten aiheuttamia muutoksia sähkökentässä. Tutkijat Stephen Kaiura ja Kim Holland asettivat matalan altaan pohjalle sähköjohtoja ja loivat niillä sähkökentän altaassa olevien erimuotoisten syöttien ympärille. Kokeessa kävi ilmi, että leveäpäinen vasarahai kykeni aistimaan sähkökentän muutoksia kaksi kertaa niin suurelta alalta kuin toiset hailajit. Vasarahaiden saalistuskyky ei siis perustu siihen, että ne näkevät enemmän saaliseläimiä tai siihen, että niiden päähän mahtuu muita pidempiä sähköreseptoreita, kuten tutkijat olettivat. Syynä tehokkaampaan saalistukseen on yksinkertaisesti se, että vasarahaiden leveässä päässä reseptorit ovat sijoittuneet laajemmalle alalle. Koealtaaseen sijoitettujen videokameroiden kuvista kävi myös ilmi, että vasarahai osaa käännöksissä käyttää päätään lisäevänä. Lisäevän avulla se pystyy kääntymään erittäin nopeasti, mikä on usein kohtalokasta saalille.

Lue myös:

Valkoinen hai meressä
Hait

Tutkijat varoittavat: Haiden määrä pienenee uhkaavasti

3 minuuttia
Hait

Tutustu maailman vaarallisimpaan haihin

9 minuuttia
Hait

Mysteeri ratkesi: Tästä syystä rannikoille ajautuu tapettuja haikaloja

4 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota