Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Limaajakalat ovat ympyräsuisia. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki nykyiset leuattomat kalat.

© Andra Zommers/Chapman University
Eläimet - Hait

Kala suojautuu pedoilta oksetusaineella

Limaajakalat voivat erittää suojakseen nopeasti paljon limaa, jota hait ja muut pedot kavahtavat. Tukkimalla kidukset erite estää ahdistelijaa hengittämästä normaalisti.

Limaajakalat kuuluvat erittäin alkeellisiin leuattomiin kaloihin, viiksi­ympyräsuisiin. Niiden suojautumiskeino on kuitenkin kaikkea muuta kuin kehittymätön.

Nimensä limaajakalat ovat saaneet limamaisesta eritteestä, jota ne vapauttavat vaaran uhatessa. Erite muodostaa veden kanssa tahmean seoksen, joka takertuu petokalan kiduksiin sillä seurauksella, että kaasunvaihto veren ja veden välillä estyy.

Kun esimerkiksi nälkäinen hai on iskemässä hampaansa limaajakalaan, se törmää ensin tahmaan, josta sen pitää päästä pikimmiten eroon.

Limaajakalojen käyttäytymistä tutkiva ryhmä, johon kuului biologeja useasta yhdysvaltalaisesta yliopistosta, analysoi kuvaamistaan videoista puolustuksen yksityiskohtia.

Koska tutkijat olettivat, että limaajakalat selviävät petojen hyökkäyksistä vähin vaurioin paitsi liman myös paksun nahkansa ansiosta, he vertasivat niiden ja 21 muun kalalajin ihoa toisiinsa. Kävi kuitenkin ilmi, että limaajakalojen iho ei ole sen lujempaa kuin muidenkaan kalojen.

Tutkijat asettuivatkin sille kannalle, että limaajakalojen haavoittumattomuuden salaisuus piilee niiden ihon löysyydessä.

Puolustuksen tehokkuudesta kertoo paljon myös se, että limaajakalojen jäännöksiä löytyy ani harvoin tutkittaessa kuolleiden petokalojen mahan sisältöä.

Limaajakalat eivät itse juuri saalista, vaan ne kuuluvat merenpohjan puhtaanapitäjiin. Niiden ruokavalio koostuu raadoista ja selkärangattomista.

Lue myös:

Hait

Tutkijat löysivät muinaisen valkohaiden lastentarhan

3 minuuttia
Hait

Tällainen oli suurin koskaan elänyt hai

8 minuuttia
Hait

Jättimäinen valkohai sai hämmästyneet sukeltajat sanattomiksi

7 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota