Kala suojautuu pedoilta oksetusaineella

Limaajakalat voivat erittää suojakseen nopeasti paljon limaa, jota hait ja muut pedot kavahtavat. Tukkimalla kidukset erite estää ahdistelijaa hengittämästä normaalisti.

Limaajakalat ovat ympyräsuisia. Tähän ryhmään kuuluvat kaikki nykyiset leuattomat kalat.

© Andra Zommers/Chapman University

Limaajakalat kuuluvat erittäin alkeellisiin leuattomiin kaloihin, viiksi­ympyräsuisiin. Niiden suojautumiskeino on kuitenkin kaikkea muuta kuin kehittymätön.

Nimensä limaajakalat ovat saaneet limamaisesta eritteestä, jota ne vapauttavat vaaran uhatessa. Erite muodostaa veden kanssa tahmean seoksen, joka takertuu petokalan kiduksiin sillä seurauksella, että kaasunvaihto veren ja veden välillä estyy.

Kun esimerkiksi nälkäinen hai on iskemässä hampaansa limaajakalaan, se törmää ensin tahmaan, josta sen pitää päästä pikimmiten eroon.

Limaajakalojen käyttäytymistä tutkiva ryhmä, johon kuului biologeja useasta yhdysvaltalaisesta yliopistosta, analysoi kuvaamistaan videoista puolustuksen yksityiskohtia.

Koska tutkijat olettivat, että limaajakalat selviävät petojen hyökkäyksistä vähin vaurioin paitsi liman myös paksun nahkansa ansiosta, he vertasivat niiden ja 21 muun kalalajin ihoa toisiinsa. Kävi kuitenkin ilmi, että limaajakalojen iho ei ole sen lujempaa kuin muidenkaan kalojen.

Tutkijat asettuivatkin sille kannalle, että limaajakalojen haavoittumattomuuden salaisuus piilee niiden ihon löysyydessä.

Puolustuksen tehokkuudesta kertoo paljon myös se, että limaajakalojen jäännöksiä löytyy ani harvoin tutkittaessa kuolleiden petokalojen mahan sisältöä.

Limaajakalat eivät itse juuri saalista, vaan ne kuuluvat merenpohjan puhtaanapitäjiin. Niiden ruokavalio koostuu raadoista ja selkärangattomista.

Video