Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

ghost shark
Eläimet - Hait

Harvinainen sillikuningas ensi kertaa kameran edessä

Tutkijoiden onnistui ensimmäistä kertaa videoida harvinaista sillikuningaslajia sen omassa elinympäristössä lähes kahden kilometrin syvyydessä.

Silmät ovat elottomat ja kalpeat, ja ihokin näyttää siltä kuin se olisi kuorittu pois ja ommeltu takaisin paksulla neulalla.

Tällainen ilmestys kuulostaa kauhuelokuvaan keksityltä hahmolta, mutta se on kuitenkin täyttä totta.

Sillikuninkaisiin kuuluva Hydrolagus trolli elää maailman valtamerien uumenissa jopa kolmen kilometrin syvyydessä ja on niin harvoin nähty kala, että sitä ei koskaan aiemmin ole saatu kameran eteen kotioloissaan.

Nyt siinä kuitenkin onnistui yhdysvaltalaisen Monterey Bay Aquarium Research Instituten tutkijaryhmä.

Löytö tehtiin sattuman oikusta

Katso videolta, miltä harvinainen sillikuningaslaji näyttää.

Tutkijat lähettivät tyystin toisen tutkimushankkeen yhteydessä sukellusrobotin lähes kahden kilometrin syvyyteen Kalifornian rannikon edustalle.

Siellä linssin eteen ilmestyi Hydrolagus trolliksi uskottu kala, jota oli siihen mennessä havaittu vain Tyynenmeren lounaisnurkassa Australian ja Uuden-Seelannin ympäristössä ja sielläkin vain kalaverkoista otettujen DNA-näytteiden perusteella.

Kala dinosauruksia edeltävältä ajalta

Kyseinen sillikuningaslaji on todennäköisesti ollut olemassa jo lähes 400 miljoonan vuoden ajan – eli jo pitkään ennen kuin ensimmäiset hirmuliskot edes kehittyivät.

Koska se on kuitenkin elellyt syvänmeren epätasaisen pohjan tuntumassa, jonne auringonvalo ei koskaan yllä, tästä hätkähdyttävän näköisestä olennosta tiedetään edelleen erittäin vähän.

Nyt kuvatusta sillikuninkaasta ei myöskään ole saatu dna-näytteitä, joten sen lajia ei ole vielä onnistuttu määrittämään täydellä varmuudella.

Lue myös:

Hait

Tutustu maailman vaarallisimpaan haihin

9 minuuttia
Hait

Mysteeri ratkesi: Tästä syystä rannikoille ajautuu tapettuja haikaloja

4 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota