Hait

7 yllättävää faktaa haista

Valkohain mahaan mahtuu haarniskaan sonnustautunut ritari, ja valashain nahka on karkeaa kuin hiekkapaperi. Hait ovat kiehtovia eläimiä, ja ne jaksavat yllättää yhä edelleen.

1. Valkohain mahaan mahtuu ritari

Ranskalainen luonnontieteilijä Guillaume Rondelet kertoi 1500-luvulla, että Ranskan rannikolla pyydystettiin valkohai, jonka vatsasta löytyi haarniskaan pukeutunut ritari.

2. Valashain nahka on karkeaa kuin hiekkapaperi

Monilla hailajeilla, kuten jättikokoisella valashailla, on niin karkea nahka, että sitä voidaan käyttää hiomapaperina. Sen lisäksi, että valashain nahka on karkeaa, se on myös hyvin paksua, noin 10-senttistä.

3. Valohait ovat minikokoisia

Monet valohait ovat täysikasvuisenakin alle 20 senttimetriä pitkiä.

4. Piikkihain poikaset kehittyvät jopa kaksi vuotta

Piikkihainaaraat kuljettavat mukanaan muniaan, jotka kehittyvät nuoriksi haiyksilöiksi hyvin hitaasti. Poikaset kuoriutuvat munista 18–22 kuukauden kuluessa, ja ne ovat syntyessään 20–30 senttimetrin mittaisia.

5. Kettuhai iskee saaliin tajuttomaksi

Kettuhai voi lyödä saaliseläimen tajuttomaksi pitkällä pyrstöllään, ennen kuin se syö sen.

6. Jättiläishai suodattaa 6?000 litraa vettä tunnissa

Isokokoisimpiin hailajeihin kuuluva jättiläishai, joka elää pohjoisilla merialueilla, suodattaa joka tunti 6?000 litraa vettä kerätessään planktonia.

Jättiläishain vuorokaudessa suodattama vesimäärä mahtuisi uima-altaaseen, jonka mitat ovat 6 metriä kertaa 10 metriä ja syvyys 2 metriä.

7. Hait voidaan jähmettää

Joidenkin hailajien yksilöt jähmettyvät liikkumattomiksi, jos ne käännetään selälleen ja niitä silitetään kuonosta.

Reaktiota kutsutaan tooniseksi immobilisaatiovasteeksi, ja tutkijat käyttävät sitä hyödyksi käsittellessään eläviä haita.

Tappajahai iskee jälleen

Lue tarina haidenja surffaajien kohtalokkaista kohtaamisista. Saat selville, missä hait ovat suurin uhka.