Martin Prochazkacz / Shutterstock
Mitä haita on syytä pelätä eniten

Haihyökkäys: Mitä haita on syytä pelätä eniten?

Haiden pelko on maailmassa yleinen: erityisen pelätty on valkohai, joka kykenee veitsenterävillä hampaillaan repimään ihmiseltä käden irti. Onko valkohai kuitenkaan vaarallisin? Lue, mitkä hait hyökkäävät useimmin ihmisen kimppuun ja miten ne elävät.

Australialainen Martin Kane meloi kaikessa rauhassa kajakillaan Australian länsirannikolla. Hänen ystävänsä istui toisessa kajakissa vain muutaman metrin päässä. Yhtäkkiä Kanen kajakin perä painui veden alle ja Kane itse putosi veteen valkohain tehdessä selvää hänen kulkuneuvostaan.

Haihyökkäys tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta

Kane kertoi myöhemmin, että hän oli varma, että hän kuolee, kun hän joutui veteen. Haihyökkäys tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta. Kanen ystävä onnistui kuitenkin pääsemään nopeasti apuun ja kiskomaan tämän kajakkiinsa reilun 3 metriä pitkän valkohain nenän edestä.

Martin Kane selvisi haihyökkäyksestä saamatta naarmuakaan, mutta läheskään kaikki hain uhreiksi joutuneet eivät ole yhtä onnekkaita.

Mikä on maailman vaarallisin hailaji?

Etenkin valkohain hyökkäystä pelätään. Valkohai voi olla jopa kahdeksan metriä pitkä ja sen yli metrin levyisessä kidassa on useita rivejä neljän senttimetrin mittaisia sahalaitaisia hampaita. Ei ihme, että valkohai pystyy puraisemaan ihmisen keskeltä kahtia tai repimään irti käden tai jalan.

Suurikokoinen valkohai on yksi merien pelätyimmistä tappajista hyvästä syystä. Se tekee nimittäin eniten hyökkäyksiä ihmisten kimppuun. Sille häviävät niukasti kaksi muuta aggressiivista hailajia: tiikerihai ja härkähai.

valkohai
© Af wildestanimal

Vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan valkohai on hyökännyt ihmisen kimppuun 279 kertaa. Uhreista 78 on kuollut hyökkäykseen. Esimerkiksi tiikerihai on ottanut hengiltä vain 28 ihmistä ja härkähai 26.

Tilastojen oikeellisuudesta ei kuitenkaan ole täyttä varmuutta. Monissa köyhissä maissa haihyökkäyksiä ei rekisteröidä millään lailla. Usein haihyökkäys on myös ohi niin nopeasti, etteivät uhrit eivätkä silminnäkijät ehdi erottaa, mistä hailajista on kyse.

Missä maissa haihyökkäys on mahdollinen?

Meidän leveysasteillamme riski joutua hain uhriksi on minimaalinen, sillä suuret hailajit pysyttelevät lämpimämmissä vesissä. Esimerkiksi Välimerellä voi silti hyvinkin törmätä valkohaihin.

Kahden muun ihmisiä syövän hain, tiikerihain ja härkähain, näkemiseksi on kuitenkin matkustettava huomattavasti etelämmäs.

Viime vuosina Skotlannin ympäristössä ja Englannin etelärannikon läheisyydessä on havaittu useita kertoja iso valkoinen hai. Seutu on valkohaille epätavanomainen.

Havaintoja ei ole vahvistettu virallisesti, mutta meribiologit eivät tyrmää ajatusta seikkailunhaluisen valkohain uimisesta niinkin pitkälle pohjoiseen.

Kyse on kuitenkin varmasti vain yksittäisestä eläimestä eikä laajemmasta valkohaipopulaatiosta. Valkohait viihtyvät nimittäin parhaiten tutuilla saalistusalueillaan esimerkiksi Etelä-Afrikan, Australian ja Yhdysvaltojen rannikoiden tuntumassa.

© Universal Pictures

Haihyökkäys perustuu väärinkäsitykseen

Tappajahaissa ja monissa muissa Hollywood-filmeissä valkohai esitetään tappajana, joka hyökkäilee usein ihmisten kimppuun.

Todellisuudessa valkohai ei yleensä hyökkää tarkoituksella ihmisen kimppuun vaan luulee tätä hylkeeksi, korvahylkeeksi tai joksikin muuksi saaliseläimeksi.

Lento-onnettomuus ja haihyökkäys kulkevat käsi kädessä

Ranskalaisen merentutkijan Jacques Coustaun mielestä valkohai ei ole ihmiselle vaarallisin. Hänen mukaansa useimmin ihmisen kimppuun hyökkää valkopilkkahai. Suurin osa haihyökkäyksistä jää vain rekisteröimättä.

Valkopilkkahai elää syvällä meressä ja joutuu harvoin kosketuksiin ihmisten kanssa. Kun lentokone syöksyy mereen tai laiva uppoaa, se käyttää kuitenkin ulottuvilleen tulleen noutopöydän antimia hanakasti hyväkseen.

Valkopilkkahailla oli runsaasti ravintoa tarjolla etenkin toisen maailmansodan aikana, jolloin mereen upposi usein laivoja ja lentokoneita. Esimerkiksi kun risteiljiä USS Indianapolis upotettiin, jopa 80 miehistön jäsenen kerrotaan joutuneen valkopilkkahaiden saaliiksi.