nb_u07 Great White Shark

Haihyökkäykset johtuvat tilastovirheestä

Kun Australiassa koettiin kahdessa päivässä kaksi haihyökkäystä, keskustelu haiden vaarallisuudesta kiihtyi. Tutkijoiden mukaan hyökkäysten lisääntyminen on kuitenkin vain luonnollista seurausta alueen asukasluvun kasvusta.

torstai 12. helmikuuta 2015 teksti Carsten Nymann

Alkuviikolla 41-vuotias surffaaja kuoli Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa jouduttuaan isokokoisen, lajiltaan vielä tunnistamattoman hain hyökkäyksen kohteeksi.

Kaksi päivää aiemmin toinen surffaaja oli joutunut hain yllättämäksi, mutta hän selvisi hyökkäyksestä hengissä.

Haihyökkäykset johtuvat asukasmäärän kasvusta

Tutkijoiden mukaan raportoitujen haihyökkäysten määrän kasvu johtuu yksinkertaisesti siitä, että Australian asukasluku on kasvanut vuoden 1990 jälkeen 17 miljoonasta 23 miljoonaan.

”Kun ihmisiä on enemmän, myös vedessä on enemmän ihmisiä”, toteaa Daniel Butcher ABC-uutiskanavalle.

Tuoreet tapaukset mukaan lukien Australiassa on viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana tapahtunut viisi kuolemaan johtavaa haihyökkäystä.

25-vuotias Bethany Hamilton on selvinnyt hengissä haihyökkäyksestä. Hän menetti vasemman käsivartensa, mutta alkoi silti surffata uudelleen heti toivuttuaan. Kuva: Jarvis Gray/Shutterstock.

Haihyökkäykset ovat yhä harvinaisia

Maailmanlaajuisesti haihyökkäyksen riski ei kuitenkaan ole niin suuri kuin raflaavista uutisotsikoista voisi päätellä.

Shark Attack File -palvelun mukaan maailmassa raportoitiin 118 haihyökkäystä vuonna 2014. Kaikkia niitä ei kuitenkaan ole vahvistettu. Vuonna 2012 vahvistettuja tapauksia oli 72.

Vain kolmen nykyisin elävistä 400:sta hailajista tiedetään hyökänneen syyttä ihmisen kimppuun. Ne ovat tiikerihai, härkähai ja valkohai.

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: