Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hait

Haiden vaarallisuus

Lehdissä on usein juttuja ihmisistä, jotka ovat joutuneet haiden hyökkäyksen kohteeksi. Ovatko hait muuttuneet aggressiivisimmiksi? Mikä laji on vaarallisin?

Shutterstock / wildestanimal

Nykyään ihmiset oleskelevat rannoilla, uivat, surffaavat ja purjehtivat huomattavasti enemmän kuin ennen. Ihminen siis oleskelee vesillä, jotka aiemmin olivat haidenyksityisaluetta. Kun haiden ja ihmisten kohtaamiset ovat lisääntyneet, myös onnettomuuksien mahdollisuus on kasvanut. Vuonna 1988 maailmassa kirjattiin vain kolme haihyökkäystä. Vuonna 1994 hyökkäyksiä oli jo 62, ja vuonna 1995 kaikkiaan 74 ihmistä joutui hain hampaisiin. Vuosi 2000 on tilastojen mukaan tähän mennessä kaikkein verisin, sillä 79 ihmistä joutui hain hyökkäyksen kohteeksi. Heistä 10 kuoli. Tunnetuista haihyökkäyksistä 34 tapahtui Floridan rannikolla, jossa haiden ja ihmisten kohtaamiset ovat yleisempiä kuin muualla maailmassa. Suuren lukumäärän selitys lienee aurinkoisen alueen suosio lomailijoiden keskuudessa. Hai on maapallon parhaiten sopeutunut ja tehokkain peto. Ihminen sen sijaan on voimaton hain edessä ja kaiken lisäksi varsin kömpelö liikkuessaan vedessä. Kuolema hain hampaissa on kuitenkin suhteellisen epätodennäköinen tapa päättää päivänsä, vaikka niin kirjat kuin elokuvatkin antavat toisenlaisen kuvan. Nykyään haiden arvioidaan hyökkäävän ihmisen kimppuun 70–100 kertaa vuodessa, joista korkeintaan 15 johtaa kuolemaan. Kaikissa maissa ei tosin pidetä tilastoja, joten esimerkiksi haiden nappaamat kalastajat saattavat jäädä laskuista pois. Vertailun vuoksi mainittakoon, että vuodessa noin 175 ihmiseen osuu salama. Heistä noin 50 kuolee. Hailajeista kolme on erityisen vaarallisia, sillä valkohai, tiikerihai ja härkähai vastaavat kahdesta kolmasosasta haihyökkäyksistä. Useimmiten hai puraisee ihmistä kerran ja sylkee hänet sitten suustaan. Mainittujen kolmen hailajin yksilöiden hampaat ovat tosin niin terävät, että yksikin puraisu voi aiheuttaa vakavia vammoja tai jopa kuoleman. Syytä siihen, miksi hait usein sylkäisevät ihmisen pois suustaan, ei tiedetä. Ehkä ne eivät pidä ihmislihan mausta.

Lue myös:

Valkoinen hai meressä
Hait

Tutkijat varoittavat: Haiden määrä pienenee uhkaavasti

3 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Megalodon - maailman suurin hai
Hait

Tällainen oli suurin koskaan elänyt hai

10 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota