Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jagende haj
Eläimet - Hait

Hai saalistaa kuudella aistilla

Hai käyttää kaikkia aistejaan, kun se jahtaa pahaa-aavistamatonta saalistaan. Näin se pystyy ensin paikantamaan seuraavan ateriansa ja sitten kohdentamaan hyökkäyksensä tarkasti.

Hailla on monta tarkkaa aistia

Monet hailajittiedetään ilmiömäisen taitaviksi saalistajiksi, vaikka kaikkia niiden ravinnonhankintatapojen yksityiskohtia ei tunnetakaan.

Yhdysvaltalaisen Etelä-Floridan yliopiston tutkijat selvittivät haiden käyttäymisen biologista perustaa kuuden vuoden ajan ja oppivat siitä paljon uutta ja hämmästyttävää. Tutkimuskohteina olivat mustapilkkahai, nuijahai ja viiksihai.

Kun niitä tarkkailtiin allasolosuhteissa, päästiin jyvälle eri lajien tavasta hyödyntää aistejaan saalistuksen eri vaiheissa. Tarkempi analyysi paljasti lajikohtaiset erot suhteellisen pieniksi. Kaikki hait näyttivät käyttäytyvän samantapaisesti.

Hai jatkaa saalistusta vähemmilläkin aisteilla

Ensi alkuun hait käyttivät hyväkseen hajuaistiaan. Lähestyessään jo paikantamaansa saaliseläintä ne turvautuivat näön lisäksi kylkiviiva-aistiin, joka reagoi hieman kuin ihmisen kuulo ja tunto paineaaltoihin. Loppuvaiheessa hait ottivat käyttöön sähköaistin, joka auttoi niitä kohdistamaan hyökkäyksensä tarkasti.

Haiden riippuvuutta aistimistaan selvitettiin kokeilla, joissa niitä estettiin käyttämästä kaikkia aistejaan. Esimerkiksi sähköaisti salvattiin peittämällä pään reseptorit eristysaineella. Puutokset eivät suuremmin haitanneet haita.

Hai ei ole huijattavissa

Hailla on kuonossaan sähköaisti. Sen avulla hai pystyy havaitsemaan pienetkin meressä tapahtuvat liikkeet. Lähde hain mukaan saalistusretkelle lukemalla artikkeli hain yllättävistä aisteista:

Lue myös:

Megalodon - maailman suurin hai
Hait

Tällainen oli suurin koskaan elänyt hai

10 minuuttia
Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Hait

Tutustu maailman vaarallisimpaan haihin

9 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota