Shutterstock
Hailajit

Hailajit: Haiaakkoset – tutustu maailman hailajeihin

Useimmat pystyvät nimeämään muutaman hailajin. Tunnetuimpia ovat valkohai, vasarahai ja valashai, mutta on olemassa myös monia muita kiehtovia hailajeja.

Valkohaista valashaihin: opas tuttuihin ja vähemmän tunnettuihin hailajeihin

Mikä on maailman vaarallisin hailaji? Mikä on maailman suurin hai? Entä onko sitruunahai keltainen?

Hait ovat kiehtovia eläimiä. Maailman merissä yli 500 hailajia. Niistä vain murto-osa on ihmisille vaarallisia, ja jotkin lajit ovat niin harvinaisia, että niillä ei edes ole suomenkielistä nimeä.

Tästä voit lukea tutuista ja vähän tuntemattomammistakin hailajeista.

Valkohai: Valkoinen hai tappaa

Hailaji: valkohai

Kun valkohain hampaat katkeavat tai kuluvat, tilalle kasvaa uusia. Elinaikanaan valkohailla voi siten olla tuhansia hampaita

© Shutterstock

Ravintoketjun huippua hallitsee suurikokoinen valkohai. Hailajia pelätään hyvästä syystä. Täysikasvuinen valkohai on noin kuusi metriä pitkä, ja sen metrin levyinen kita on täynnä sahalaitaisia hampaita.

Valkohailla on monta ihmiselämää tunnollaan, mutta ihmiset eivät silti ole sen lempiruokaa. Kun valkohai hyökkää ihmisen kimppuun, se johtuu yleensä siitä, että se on luullut ihmistä hylkeeksi.

Valkohai viihtyy merialueilla, jotka eivät ole sille liian kylmiä eli käytännössä yli 12-asteisilla vesillä. Toisinaan se voi silti eksyä pohjoisillekin vesille.

Video: Tässä on valtava valkohai, Deep Blue

6 metriä. Niin pitkä oli valkohai, jota sukeltajat pääsivät hämmästelemään Havaijin edustalla 2019. Kuusimetrinen ja noin 2,5 tonnia painava eläin on kookkaimpia koskaan havaittuja valkohaiyksilöitä. Se sai tutkijoita nimen Deep Blue.

Valashai: Maailman suurin hai

Hailaji: valashai

Valashai on suurin hailaji ja merten rauhallinen jätti.

© Shutterstock

Maailman suurin nykyisin elävä hai on samalla maailman suurin kala. Se on silti hyvin rauhallinen jättiläinen. Se käyttää ravinnokseen planktonia ja pikkukaloja, joita se siivilöi valtavalla kidallaan. Valashai voi kasvaa 14 metriä pitkäksi ja painaa jopa 30 tonnia. Valashait elävät trooppisissa merissä, ja ne voivat elää 70-vuotiaiksi.

Koska valashait ovat luonteeltaan lauhkeita, sukellusretkistä maailman suurimman hailajin pariin on tullut suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Retkillä voi jopa jättäytyä valashain hinattavaksi vedessä. Haitutkijat eivät pidä tällaisia retkiä suositeltavina, sillä he uskovat, että ne vahingoittavat valashaita.

Vasarahai: Silmät pään ulokkeissa

Hailaji: isovasarahai

Vasarahain pään erikoisen muodon syytä ei ole tähän asti tiedetty.

© Shutterstock

Vasarahaiden heimoon kuuluu yhdeksän lajia, joista yhden nimi on hämäävästi sama kuin heimon eli vasarahai.

Pienimmät vasarahait ovat täysikasvuisenakin alle metrin mittaisia. Suurimmat, isovasarahait, taas kasvavat noin kuusi metriä pitkiksi ja voivat olla ihmiselle vaarallisia.

Vasarahain ulkonäkö oli pitkään arvoitus. Nyt tiedetään, että pään reunoilla sijaitsevat ulkonevat silmät auttavat haita näkemään joka suuntaan. Vasarahailla on myös sähköaistinelin, jonka toimivuutta leveä kuono parantaa. Sähköaistilla se havaitsee helposti saaliiden liikkeet.

Härkähai: Pieni, väheksytty ja aggressiivinen hai

Hailaji: härkähai

Härkähai on varsin tanakka. Älä kuitenkaan anna muodon hämätä, sillä härkähai on yksi kolmesta hailajista, jotka useimmin hyökkäävät ihmisen kimppuun

© Shutterstock

Valkohain ja tiikerihain lisäksi härkähai on yksi kolmesta useimmin ihmisen kimppuun hyökkäävistä hailajeista. Tanakka härkähai voi kasvaa 2,5 metriä pitkäksi. Se on yksi harvoista hailajeista, jotka pystyvät elämään sekä suolaisessa että makeassa vedessä.

Härkähai elää yleensä melko matalassa vedessä, minkä vuoksi se joutuu usein tekemisiin ihmisten kanssa.

Internetissä liikkuu tarinoita, joiden mukaan härkähai on eniten testosteronia tuottava eläin. Siksi se on kehonrakentajien ruokalistalla. Tarina on tosin tekaistu, sillä se on peräisin GTA- eli Grand Theft Auto -tietokonepelistä. Pelissä eräs hahmo väittää kasvattaneensa itselleen lihakset nauttimalla härkähain testosteronia.

Tiikerihai tappaa toiseksi eniten

Hailaji tiikerihai

Tiikerihain raidat ovat selvimmin esillä nuorilla yksilöillä, sillä ne vaalenevat iän myötä.

© Shutterstock

Tiikerihai kasvaa enimmillään 4,5 metriä pitkäksi, ja se on viidenneksi suurin hailaji. Sen nimi juontuu siitä, että sen nahan kuvioinnista tulevat mieleen tiikerin raidat.

Tiikerihain tiedetään tappaneen vuosien varrella 28 ihmistä, mikä tekee siitä maailman toiseksi vaarallisimman hailajin. Sitä vaarallisempi on vain valkohai.

Havaijin alkuperäisväestö pitää tiikerihaita pyhänä. Hailajilla uskotaan olevan ihmeellisiä kykyjä, kuten taianomaisen hyvä näkö.

Sillihai: Pohjolan uhanalainen hai

Sillihai viihtyy viileissä vesissä, esimerkiksi Pohjanmerellä. Se saattaa eksyä toisinaan myös Tanskan salmien läpi Itämerelle.

Sillihai näyttää härkähailta, ja se voi kasvaa 3,5 metriä pitkäksi, mutta se ei ole ihmisille vaarallinen. Sillihai syö pieniä kaloja, kuten sillejä ja makrilleja. Se on uhanalainen, ja siksi sen pyynti on EU:ssa lopetettu.

Sitruunahai – maailman tutkitun hai

Hailaji: sitruunahai

Kellertävä sitruunahai hyökkää vain harvoin ihmisen kimppuun.

© Shutterstock

Kellertävän värinsä ansiosta sitruunahaita on vaikea erottaa trooppisten merien hiekkapohjaa vasten. Se voi kasvaa yli 3 metriä pitkäksi, ja sitä tavataan pääasiassa Karibianmerellä.

Sitruunahai kuuluu niihin hailajeihin, joista tiedetään eniten. Tietomäärä on erään yhdysvaltalaisen lajia 1960-luvun puolivälistä asti harrastaneen tutkijan ansiota.

Sitruunahai on hailaji monen urheilukalastajan toivelistalla.

Täpläpallohai: Pieni ja pullea hai

Täpläpallohai muistuta ensi silmäyksellä haita, koska se on niin kirjava ja vaarattoman oloinen. Se kuuluu kissahaiden heimoon ja viihtyy parhaiten merenpohjan tuntumassa.

Täpläpallohai kasvaa enimmillään metrin mittaiseksi, ja sitä tavataan kaikkialla Pohjois- ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren-rannikolla.

Täpläpallohailla on paljon luontaisia vihollisia, sillä hylkeet ja isommat haitkin syövät niitä mielellään. Se on saanut nimensä erikoisesta puolustautumistekniikastaan: suojautuakseen vihollisilta hai menee piiloon kiven koloon, työntää pyrstön suuhunsa ja paisuttaa itsensä kaksinkertaiseksi. Tällöin petojen on vaikeaa saada se esiin ja mahtumaan suuhunsa.

Kaulushai: Ankeriasmainen hai viihtyy syvyyksissä

Kaulushai on merten omituisimpia hailajeja.

Kaulushai muistuttaa ankeriasta ja oleskelee mieluiten syvällä meressä. Se on yksi vanhimmista nykyisin elävistä hailajeista.

Kaulushain näkee yleensä vain silloin, kun se huuhtoutuu kuolleena rannalle. Joskus harvoin kaulushai voi takertua kalaverkkoihin.

Kuusi faktaa hailajeista

Kuinka monta hailajia maailmassa on?

Hailajeja tunnetaan noin 500. Maailman hailajien tarkkaa lukumäärää on kuitenkin vaikea sanoa, sillä tutkijat löytävät koko ajan uusia lajeja.

Ovatko hait kaloja?

Kyllä, kaikki hait ovat kaloja, koska ne hengittävät vedessä kiduksilla.

Ovatko hait vaarallisia?

Hai voi olla vaarallinen, jos se sekoittaa ihmisen merieläimeen. Vuosittain hait käyvät keskimäärin 83 ihmisen kimppuun. Hyökkäyksistä noin 6 päättyy ihmisen kuolemaan.

Kuinka pitkäksi hait voivat kasvaa?

Pisin nykyisin elävä hai on valashai, joka voi kasvaa 14 metriä pitkäksi.

Mikä on maailman suurin hailaji?

Valashai on myös maailman suurin hailaji, ja se voi painaa jopa 30 tonnia.

Kuinka monta hammasta valkohailla on?

Valkohailla on noin 50 hammasta useassa rivissä. Jos yksi hammas irtoaa, sen tilalle tulee uusi. Valkohailla voi siksi olla elämänsä aikana useita tuhansia hampaita.