Hai valkohai kaikki haista

Hai-aakkoset: Tutustu haihin

Useimmat pystyvät varmasti nimeämään muutaman hailajin. Tunnetuimpia ovat valkohai, vasarahai ja valashai, mutta on olemassa myös monia muita kiehtovia hailajeja.

Shutterstock

Valkohaista valashaihin: opas tuttuihin ja vähemmän tunnettuihin hailajeihin

Mikä on maailman vaarallisin hai? Mikä on maailman suurin hai? Entä onko sitruunahai keltainen?

Hait ovat kiehtovia eläimiä. Niitä elää maailman merissä yli 500 lajia. Niistä vain murto-osa on ihmisille vaarallisia, ja jotkin lajit ovat niin harvinaisia, että niillä ei edes ole suomenkielistä nimeä.

Tästä voit lukea tutuista ja vähän tuntemattomammistakin hailajeista.

Valkohai: Valkoinen hai tappaa

Ravintoketjun huippua hallitsee suurikokoinen valkohai. Ihmiset pelkäävät sitä hyvästä syystä. Täysikasvuinen valkohai on noin kuusi metriä pitkä, ja sen metrin levyinen kita on täynnä sahalaitaisia hampaita.

Valkohai. Kun valkohain hampaat katkeavat tai kuluvat, tilalle kasvaa uusia. Elinaikanaan valkohailla voi siten olla tuhansia hampaita.

Valkohailla on monta ihmiselämää tunnollaan, mutta ihmiset eivät silti ole sen lempiruokaa. Kun valkohai hyökkää ihmisen kimppuun, se johtuu yleensä siitä, että se on luullut ihmistä hylkeeksi.

Valkohai viihtyy merialueilla, jotka eivät ole sille liian kylmiä eli käytännössä yli 12-asteisilla vesillä. Toisinaan se voi silti eksyä pohjoisillekin vesille.

6 metriä. Niin pitkä oli valkohai, jota sukeltajat pääsivät äskettäin hämmästelemään Havaijin edustalla. Kuusimetrinen ja noin 2,5 tonnia painava eläin on kookkaimpia koskaan havaittuja valkohaiyksilöitä.

© Ritzau/ Scanpix

Valashai: Maailman suurin hai

Maailman suurin hai on samalla maailman suurin kala. Se on silti hyvin rauhallinen jättiläinen. Se käyttää ravinnokseen planktonia ja pikkukaloja, joita se siivilöi valtavalla kidallaan. Valashai voi kasvaa 14 metriä pitkäksi ja painaa jopa 30 tonnia. Valashait elävät trooppisissa merissä, ja ne voivat elää 70-vuotiaiksi.

Valashai. Lempeä jättiläinen

Koska valashait ovat luonteeltaan lauhkeita, sukellusretkistä niiden pariin on tullut suosittuja matkailijoiden keskuudessa. Retkillä voi jopa jättäytyä valashain hinattavaksi vedessä. Haitutkijat eivät pidä tällaisia retkiä suositeltavina, sillä he uskovat, että ne vahingoittavat valashaita.

Vasarahai: Silmät pään ulokkeissa

Vasarahaiden heimoon kuuluu yhdeksän lajia, joista yhden nimi on hämäävästi sama kuin heimon eli vasarahai.

Pienimmät vasarahait ovat täysikasvuisenakin alle metrin mittaisia. Suurimmat, isovasarahait, taas kasvavat noin kuusi metriä pitkiksi ja voivat olla ihmiselle vaarallisia.

Vasarahain pään erikoisen muodon syytä ei ole tähän asti tiedetty.

Vasarahain ulkonäkö oli pitkään arvoitus. Nyt tiedetään, että pään reunoilla sijaitsevat ulkonevat silmät auttavat haita näkemään joka suuntaan. Vasarahailla on myös sähköaistinelin, jonka toimivuutta leveä kuono parantaa. Sähköaistilla se havaitsee helposti saaliiden liikkeet.

Härkähai: Pieni, väheksytty ja aggressiivinen hai

Kolme useimmin ihmisen kimppuun hyökänneistä hailajeista ovat valkohai, tiikerihai ja härkähai. Tanakka härkähai voi kasvaa 2,5 metriä pitkäksi. Se on yksi harvoista hailajeista, jotka pystyvät elämään sekä suolaisessa että makeassa vedessä.

Härkähai elää yleensä melko matalassa vedessä, minkä vuoksi se joutuu usein tekemisiin ihmisten kanssa.

Internetissä liikkuu tarinoita, joiden mukaan härkähai on eniten testosteronia tuottava eläin. Siksi se on kehonrakentajien ruokalistalla. Tarina on tosin tekaistu, sillä se on peräisin GTA- eli Grand Theft Auto -tietokonepelistä. Pelissä eräs hahmo väittää kasvattaneensa itselleen lihakset nauttimalla härkähain testosteronia.

Tiikerihai tappaa toiseksi eniten

Tiikerihai kasvaa enimmillään 4,5 metriä pitkäksi, ja se on viidenneksi suurin hailaji. Sen nimi juontuu siitä, että sen nahan kuvioinnista tulevat mieleen tiikerin raidat.

Tiikerihain tiedetään tappaneen vuosien varrella 28 ihmistä, mikä tekee siitä maailman toiseksi vaarallisimman hailajin. Sitä vaarallisempi on vain valkohai.

Tiikerhai. Raidat näkyvät parhaiten nuorilla yksilöillä ja vaalenevat iän myötä.

Havaijin alkuperäisväestö pitää tiikerihaita pyhänä. Niillä uskotaan olevan ihmeellisiä kykyjä, kuten taianomaisen hyvä näkö. Usko pohjautuu luultavasti siihen, että tiikerihai saalistaa yleensä öisin.

Sillihai: Pohjolan uhanalainen hai

Sillihai viihtyy viileissä vesissä, esimerkiksi Pohjanmerellä. Se saattaa eksyä toisinaan myös Tanskan salmien läpi Itämerelle.

Sillihai näyttää härkähailta, ja se voi kasvaa 3,5 metriä pitkäksi, mutta se ei ole ihmisille vaarallinen. Sillihai syö pieniä kaloja, kuten sillejä ja makrilleja. Se on uhanalainen, ja siksi sen pyynti on EU:ssa lopetettu.

Sitruunahai. Urheilukalastajien keltainen lempisaalis.

Sitruunahai – maailman tutkitun hai

Kellertävän värinsä ansiosta sitruunahaita on vaikea erottaa trooppisten merien hiekkapohjaa vasten. Se voi kasvaa yli 3 metriä pitkäksi, ja sitä tavataan pääasiassa Karibianmerellä.

Sitruunahai kuuluu niihin hailajeihin, joista tiedetään eniten. Tietomäärä on erään yhdysvaltalaisen lajia 1960-luvun puolivälistä aslta asti harrastaneen tutkijan ansiota.

Sitruunahain lihaa pidetään monissa kulttuureissa herkkuna, ja sen nahkaa käytetään, kuten muidenkin eläinten nahkaa. Sitruunahai on monen urheilukalastajan toivelistalla.

Täpläpallohai: Pieni ja pullea hai

Täpläpallohai muistuta ensi silmäyksellä haita, koska se on niin kirjava ja vaarattoman oloinen. Se kuuluu kissahaiden heimoon ja viihtyy parhaiten merenpohjan tuntumassa.

Täpläpallohai kasvaa enimmillään metrin mittaiseksi, ja sitä tavataan kaikkialla Pohjois- ja Etelä-Amerikan Tyynenmeren-rannikolla.

Täpläpallohailla on paljon luontaisia vihollisia, sillä hylkeet ja isommat haitkin syövät niitä mielellään. Se on saanut nimensä erikoisesta puolustautumistekniikastaan: suojautuakseen vihollisilta hai menee piiloon kiven koloon, työntää pyrstön suuhunsa ja paisuttaa itsensä kaksinkertaiseksi. Tällöin petojen on vaikeaa saada se esiin ja mahtumaan suuhunsa.

Täpläpallohai. Ulkomuoto ei hivele silmiä, mutta toisaalta se osaa puolustautua tehokkaasti.

Kaulushai: Ankeriasmainen hai viihtyy syvyyksissä

Kaulushai muistuttaa ankeriasta ja oleskelee mieluiten syvällä meressä. Sen näkee yleensä vain silloin, jos se huuhtoutuu kuolleena rannalle. Vain joskus harvoin sitä tapaa takertuneena kalaverkkoihin.

Koska kaulushai ei juurikaan näyttäydy, se ei ole vaarallinen ihmisille lukuun ottamatta tutkijoita, jotka ovat sitä tutkiessaan viiltäneet kätensä sen neulaa muistuttaviin hampaisiin.

Lue myös:

Mitä haita on syytä pelätä eniten
Hait

Mitä haita on syytä pelätä eniten?

3 minuuttia
Hait

Galleria: 6 vaarallisinta hailajia

1 minuuttia
Valkohai hei
Hait

Tutkijat paljastivat haiden piilopaikan

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!