Hait

Hait

Hait kuuluvat maailman vanhimpiin eläimiin

Hait ovat maapallon vanhimpia lajeja. Niiden historia voidaan jäljittää 420 miljoonan vuoden taakse, mikä tarkoittaa muun muassa sitä, että ne ovat selviytyneet asteroidi-iskusta, joka hävitti hirmuliskot. Toisin kuin valaat, jotka ovat nisäkkäitä, hait ovat kaloja – ja niiden lajikirjo on hyvin laaja. Eri hailajeja on kaikkiaan noin 480. Luonteenomaisia haille ovat 5–7 pääkidusta ja selkäranka, joka koostuu rustosta. Haiden koko vaihtelee paljon eri lajeilla. Esimerkiksi pieni lyhtyhai on 20 sentin pituinen, kun taas valashai voi kasvaa peräti 18-metriseksi. Haita on kaikissa valtamerissä. Jotkin hailajit, kuten härkähai, voivat elää myös makeissa vesissä. Useimmat hait, esimerkiksi valashait, vasarahait ja tiikerihait, suosivat kuitenkin lämpimiä valtameriä. Lähde tutkimusmatkalle artikkeleihimme, niin opit paljon lisää haiden elämästä.
Hait-Euroopassa-–-jättiläishai

Mitä hait syövät?

Hait eivät nirsoile. Ne syövät käytännössä kaikkia eläimiä, mitä ne löytävät merestä. Niiden ravinto käsittää kaikkea muista haikaloista hylkeisiin ja pingviineihin. Jotkin hait, kuten valashai ja jättiläishai, syövät melkein pelkästään planktonia. Muilla hailajeilla on omat suosikkinsa saaliseläinten joukossa. Härkähai esimerkiksi syö mieluiten toisia haita, kun taas valkohain mieleen ovat hylkeet ja merileijonat.

Hait Euroopassa

Myös Euroopan merialueilla esiintyy haikaloja. Euroopan merien hait ovat kooltaan hyvin erilaisia.

Jättiläishai
Jättiläishai on Euroopan suurin hailaji. Se voi kasvaa 6–8 metriä pitkäksi, ja siten se on Euroopan suurin kala. Vain valashai on jättiläishaita suurempi.
Vaikka jättiläishai on pelottavan suuri kooltaan, se on ihmisille täysin vaaraton.

Piikkihait
Piikkihait kuuluvat niihin hailajeihin, joita tavataaan hyvin monenlaisilla vesialueilla. Euroopan vesillä oli aikoinaan lukuisia piikkihailajeja, mutta nykyään piikkihait on luokiteltu äärimmäisen uhanalaisiksi Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n luettelossa, joka on yksi maailman johtavista eläinten suojelun mittapuista. Piikkihait kasvavat noin 1,3 metrin pituisiksi.

Pikkuhai
Pikkuhai on vain 60 sentin pituudellaan Euroopan pienin hai. Pikkuhailla on tuhansia pieniä valoelimiä, jotka tuottavat vihertävää valoa. Hain valosta on esitetty monia teorioita. Valo saattaa esimerkiksi toimia naamiointina tai viestinnän välineenä.

Hai1

© Shutterstock

Ovatko hait vaarallisia ihmiselle?

opulaarikulttuuri on kautta aikojen kuvannut hain ihmisiä ahmivaksi merihirviöksi. On kuitenkin pelkkää kuvitelmaa, että hait aktiivisesti jahtaisivat ihmisiä, ja haiden hyökkäyksetkin ovat harvinaisia. Silloin tällöin kuitenkin käy niin, että hai iskee ihmisen kimppuun. Vuonna 2019 koko maailmassa tapahtui noin 64 provosoimatonta haihyökkäystä. Niistä neljä johti kuolemaan. Tilastollisesti on paljon todennäköisempää joutua salamaniskun kuin hain hyökkäyksen kohteeksi. Valkohai, tiikerihai ja härkähai ovat useimpien ihmisiin kohdistuneiden hyökkäysten takana.

Ovatko hait vaarallisia ihmiselle?

© Shutterstock

Ovatko hait uhanalaisia?

Monet hailajit, kuten jättiläishai, valashai ja valkohai, ovat nykyään uhanalaisten eläinten listalla. Syitä tähän ovat ennen kaikkea liikakalastus, elinalueiden tuhoutuminen ja merien muovisaaste. Arvioiden mukaan meristä nostetaan joka vuosi 100 miljoonaa haita muun muassa siksi, että tarvitaan raaka-ainetta erityisesti Aasiassa suosittuun haineväkeittoon. Monet hait kuolevat myös muovisaasteen vuoksi, kun ne esimerkiksi kietoutuvat hylättyihin kalaverkkoihin ja muuhun muovijätteeseen. Myös mikromuovi tappaa haita, koska se voi tukkia ruoansulatuselimistön ja aiheuttaa siten nälkäkuoleman.

Valkohai

© Shutterstock
Sivu 1 / 3