Shutterstock

4 uutista mustekaloista

Tutkijat ovat löytäneet omituisesti käyttäytyvän mustekalan 6 500 metriä merenpinnan alta. Lue tästä neljä uutista merten älykkäistä olennoista, jotka kerta toisensa jälkeen yllättävät tutkijat.

1. Mustekala saalistaa leijataktiikalla

Vastikään löydetty mustekala on kiinni merenpohjassa leijan tavoin.

© The five deeps expedition

6 500 metrin syvyydestä Intian valtameren pohjasta on bongattu mustekala, jolla on omintakeinen tapa hankkia ravintoa.

Se on yhdellä lonkerollaan kiinni pohjassa, leijuu vedessä kuin leija ja hamuaa vedestä pieneliöitä ruoakseen.

Tutkijat havaitsivat mustekalan, kun he kuvasivat merenpohjaa osana laajempaa hanketta, jossa kuvattiin kaikkien valtamerten pohjaa.

"Kun katsoimme videota, outo olio ilmestyi pimeydestä", kertoo Alan Jamieson Livesciencelle. Jamieson on Newcastlen yliopiston professori ja tutkimusryhmän johtaja.

2. Mustekalan hampaista muovin korvaaja

© Franco Banfi/NaturePL

Kymmenlonkeroisen mustekalan imukuppien pikku hampaista on löydetty proteiini, jolla on samoja hyödyllisiä ominaisuuksia kuin muovilla.

Se on joustavaa, kimmoisaa ja lujaa – ja lisäksi biologisesti hajoavaa. Hammasproteiinia voidaan tuottaa suuria määriä muuntogeenisillä bakteereilla.

3. Silmän geenit ohjaavat bakteerien loistetta

© Paulo Oliveira/ImageSelect

Monien muiden mustekalalajien tavoin Euprymna scolopes -lajilla on ihossaan valoa tuottavia bakteereja, joiden avulla se voi muuttaa väriään.

Nyt tutkijat ovat löytäneet geenit, joilla mustekala ohjaa bakteereja. Normaalit geenit ovat aktiivisia vain mustekalan silmissä, mutta niille on löytynyt uusi tehtävä.

4. Naaras hedelmöittää munan kerrallaan

© EIJI FUJIWARA

Useimmilla munivilla merieläimillä hedelmöittäminen käy niin, että naaras munii kerralla tuhansia munia ja koiras laskee summamutikassa siittiöitä niiden päälle.

Idiosepius paradoxus -lajin mustekalanaaras ei luota sattumaan. Se ottaa siittiöt talteen elimistöönsä ja hedelmöittää niillä munan kerrallaan.