Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Menestyksen avain on lepo

Erikoiset nukkumisasennot ja unimallit ovat eläinten valtteja olemassaolon taistelussa.

NaturePL

Tavoiteltu saaliseläin joutuu tyytymään nokkauniin.

Harmaahylkeinäkin tunnetut hallit ottavat pitkin päivää tiuhaan tahtiin lyhyitä – jopa vain puolentoista minuutin – nokosia. Pikaunia esiintyy etenkin, kun hallit lepäävät vedessä, missä niillä on vähemmän vihollisia kuin maalla.

NaturePL

Poikaset ovat käsi kädessä emon kanssa ankkurissa.

Kun merisaukot nukkuvat, ne kelluvat vedessä selällään. Jotta poikaset eivät livu eroon emostaan, ne ottavat toisiaan tassuista kiinni. Aikuiset puolestaan ankkuroituvat esimerkiksi leviin tai meriruohoihin.

Getty Images

Kiitäjä nukkuu ilmassa välttääkseen hankalat laskeutumiset.

Tervapääsky pystyy hyvin lentämään 10 kuukautta yhtä kyytiä. Pieni muuttolintu käykin kiinteällä alustalla yleensä vain munimassa. Ilmassa tervapääskyt ovat paremmassa turvassa, sillä niiden on vaikea laskeutua maahan, kävellä maassa ja nousta maasta siivilleen. Tervapääsky nukkuu ilmassa. Levon aikana niiden toinen aivopuolisko valvoo.

NaturePL

Lentävä nisäkäs lepää ihanteellisessa pakoasennossa.

Lepakoiden nostovoima ei riitä maasta nousemiseen, joten ne käyttävät hyväksi painovoimaa ja heittäytyvät alas korkealta paikalta. Koska lepakko nukkuu ylösalaisin, se pääsee nopeasti siivilleen vaaran uhatessa. Kynnellisen tartuntavarpaan jänteet varmistavat, että ote pitää eikä nukkuva eläin putoa.

NaturePL

Savannin korsto heittäytyy pitkälleen vain joka neljäs päivä.

Norsut voivat lukita polvinivelensä ja nukkua seisaaltaan – niin kuin vaikkapa naudat ja hevoset. Vaipuakseen useimpien nisäkkäiden tarvitsemaan REM- eli vilkeuneen norsun täytyy mennä makuulle joka kolmas tai neljäs päivä. REM-unella on muistiin liittyviä tehtäviä.

Shutterstock

Vahdit torkkuvat puoliunessa.

Sinisorsat nukkuvat rivissä, mutta kaikki niistä eivät ole yhtä sikeässä unessa. Rivin päässä olevat linnut ovat puoliksi valveilla: niiden toinen silmä on auki, sillä toinen puoli aivoista reagoi. Heti kun vartijat havaitsevat uhkatekijän, ne herättävät muut ja saavat koko joukon varuilleen.

Alamy/All Over

Valtamerien jättiläinen nousee pystyyn uinuessaan.

Kaskelotit, jotka ovat maailman suurimpia petoeläimiä, nukkuvat 5–6 yksilön ryhminä merenpinnan tuntumassa ja antavat virran viedä. Kaskelotti lepää pystyasennossa. Erikoisen nukkumistavan taustalla voivat olla turvallisuussyyt.

NaturePL

Lue myös:

Hai ui syvyyksissä
Hait

Kannibalismi muutti Megalodonin jättihirviöksi

3 minuuttia
Eläimet

Susi syö ihmisiä – saduissa

2 minuuttia
Kilpikonna
Eläimet

Mikä on kilpikonnan pitkän iän salaisuus?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota