Shutterstock
Maailman pienin koira - Chihuahua

Maailman pienin koira

Maailman pienimmän koiran korkeus oli vain 9,65 senttiä. Syntyessään koira oli niin pieni, että se mahtui istumaan teelusikkaan. Koiran rotu ei kuitenkaan korkeuden perusteella ole maailman pienin.

Maailman pienin koira

Maailman pienin koira on Guinnessin ennätystenkirjan mukaan chihuahua Milly.

Millyn säkäkorkeus tassuista selän korkeimpaan kohtaan oli vain 9,65 cm. Milly sai maailman pienimmän koiran tittelin vuonna 2014. Se kuoli vuonna 2020, mutta uutta ennätyskoiraa ei ole vielä löytynyt.

Milly eli Puerto Ricossa omistajansa Vanessa Semlerin kanssa. Millyn lempinimi oli Miracle Milly. Kun Milly syntyi, se oli niin pieni, että se mahtui istumaan teelusikkaan ja sitä piti syöttää silmätippapipetillä.

Maailman suurin koira Zeus on 11 kertaa niin korkea kuin Milly.

Maailman pienimmän koiran tittelin lisäksi Milly on myös maailman eniten kloonattu koira. Millystä tehtiin kaikkiaan 49 kloonia.

Halutko tietää lisää koirista? Lue artikkeli älykkäimmistä ja tyhmimmistä koiraroduista

VIDEO: Tutustu Millyyn, maailman pienimpään koiraan

Milly kuoli 9-vuotiaana vuonna 2020.

Maailman pienimmät koirarodut

Chihuahuaa pidetään usein maailman pienimpänä koirarotuna. Jos kuitenkin mitataan koirarotujen keskimääräinen korkeus tassusta säkään, chihuahua jää toiseksi.

Tässä näet maailman pienimmät koirarodut rodun keskimääräisen korkeuden mukaan.

1. Kaniinimäyräkoira

Kaniinimäyräkoira ruohikolla

Kaniinimäyräkoira on säkäkorkeudeltaan maailman pienin koirarotu.

© Shutterstock
  • Keskimääräinen korkeus: 13–15 cm.

Kaniinimäyräkoira on mäyräkoirista pienin ja keskimääräiseltä korkeudeltaan maailman pienin koirarotu.

Mäyräkoirat ovat peräisin Saksasta, missä ne olivat pitkään aateliston koiria.

Mäyräkoira jalostettiin alun perin mäyräjahtiin, sillä pitkärunkoinen ja matalajalkainen koira pääsi hyvin mäyränkoloon.

Mäyräkoiralla on ruumiinrakenteensa vuoksi riski saada selkänikamien välilevytyrän aiheuttamia kipu- ja halvausoireita, joita kutsutaan nimellä mäyräkoirahalvaus. Mäyräkoirahalvaus aiheuttaa sen, että koiran on vaikeaa hallita takajalkojaan.

Mäyräkoiraa pidetään hyvänä seurakoirana, koska se usein suhtautuu hyvin myös lapsiin. Niillä on kuitenkin hyvä itsetunto, eivätkä mäyräkoirat aina ymmärrä kunnioittaa isompia koiria.

Lue myös artikkeli siitä, miten pitkään koirat elävät.

2. Chihuahua

Chihuahua

Maailman pienin koira oli chihuahua, vaikka rotu ei säkäkorkeudeltaan olekaan maailman pienin.

© Shutterstock
  • Keskimääräinen korkeus: 13-20 cm.

Vaikka chihuahua ei olekaan maailman pienin koirarotu, se on maailman kevyin koirarotu. Aikuinen chihuahua painaa 1,5–3 kiloa, mikä on vähemmän kuin kaniinimäyräkoiran paino.

Chihuahua on todennäköisesti kotoisin Pohjois-Meksikosta Chihuahuan maakunnasta, mutta rodun historia tunnetaan vasta 1800-luvun puolivälistä alkaen, jolloin pieniä koiria alettiin myydä Meksikosta Yhdysvaltoihin.

Chihuahuat ovat leikkisiä, ja niillä on suuri ego. Ne ovat myös uskollisia seuralaisia, jotka haluavat puolustaa omistajaansa, mikä saattaa johtaa vaarallisiin tilanteisiin isompien koirien kanssa.

3. Pomeranian

Pomeranian

Pomeranianit olivat Englannin kuningattaren Viktorian suosiossa. Hän ihastui rotuun ollessaan Italiassa.

© Shutterstock
  • Keskimääräinen korkeus: 15-18 cm.

Pomeranian eli pommerilainen on saanut nimensä Pommerin alueesta, joka sijaitsee Saksan koillisosissa ja Puolan luoteisosissa.

Pieni, kettua muistuttava koira, jolla on muhkea turkki, on maailman suorituin pieni koirarotu eli toykoira.

Rodun suosio johtuu erityisesti Englannin kuningatar Viktoriasta, joka ihastui pieneen koiraan matkallaan Italiaan ja toi yhden pomerianin kotiinsa.

Pomeranianit painoivat alun perin 9–13 kiloa, mutta kuningatar Viktorian ajan jälkeen rotua jalostettiin pienemmäksi niin, että nykyisin ne painavat korkeintaan 3,5 kiloa.

Pienestä koostaan huolimatta pomeranian on suuri persoonallisuus. Se on eläväinen, älykäs, itsevarma ja ulospäinsuuntautunut. Se ei myöskään pelkää haukkua isoille koirille.

4. Yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrieri

Yorkshirenterrieriä käytettiin ennen rottajahtiin Englannissa.

© Shutterstock
  • Keskimääräinen korkeus: 18-20 cm.

Yorkshirenterrieristä saattaa tulla mieleen pieni, söpö koira, jolla on sileä, pitkä, silkkimäinen turkki ja rusetti päässä. Pieni koira oli aateliston suosiossa 1800-luvun loppupuolella.

Ennen kuin rotu pääsi parempien piirien suosioon, se oli Englannissa työväenluokan koira. Rotu jalostettiin Pohjois-Englannissa Yorkshiressa, missä koirien tehtävänä oli metsästää rottia kaduilla ja kaivoksissa.

Alun perin yorkshirenterrieri oli kookkaampi kuin nykyään.

Kun yorkshirenterriereitä ei enää käytetty rottajahdissa, sitä alettiin jalostaa. Siitä haluttiin pienikokoisempi. Myös silkkistä turkkia suosittiin jalostuksessa.

Uusi pitkäturkkinen pieni koira yleistyi aateliston keskuudessa. Nykyisin yorkshirenterrieristä on olemassa myös lyhytkarvaisempi linja.

Yorkshirenterrieri on energinen, rohkea ja dominoiva koira, joka ei anna pienen kokonsa häiritä, kun se kohtaa isomman eläimen. Se on uskollinen seuralainen, joka puolustaa kiivaasti omaa perhettään.

5. Kiinanpalatsikoira

Kiinanpalatsikoira

Kiinanpalatsikoiran juuret ovat Kiinan keisarien hovissa.

© Shutterstock
  • Keskimääräinen korkeus: 15-23 cm.

Kiinanpalatsikoiralla pitkä historia Kiinan keisarien hovissa.

Kiinanpalatsikoira oli keisarin koira, ja aikoinaan palatseissa olikin satoja pieniä koiria. Jos joku yritti varastaa arvokkaita koiria, seurauksena oli kuolemanrangaistus.

Kiinanpalatsikoira tuli Euroopaan, kun Britannia valloitti Pekingin ja sieltä tuotiin sotasaaliina viisi kiinanpalatsikoiraa. Yksi niistä muutti koiria rakastavan kuningatar Viktorian hoviin.

Kiinanpalatsikoiraa kutsutaan myös leijonakoiraksi, mikä johtuu sen litteästä kuonosta, isoista silmistä, pitkästä turkista ja äärimmäisestä itsevarmuudesta. Kiinanpalatsikoira on ylpeä ja itsepäinen, vieraille hieman varautunut ja leikkisä koira, joka haukkuu hyvin harvoin.