Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

suistokrokotiili

Eläimet, joiden kitaan et halua joutua

Eläimet repivät, raatelevat ja murskaavat saaliita leuoillaan. Lue tästä, mitkä eläimet ovat maailman kovimpia purijoita ja miten ne käyttelevät leukojaan.

Shutterstock / underworld

Monia pelottaa koiran puraisu. Aivan eri luokkaa on kuitenkin joutua niilinkrokotiilin murskaavaan kitaan tai valkohain hampaiden raatelemaksi. Kurkista viiden maailman kovimman purijan kitaan.

Maailman kovin purija: suistokrokotiili

Ensimmäistä sijaa pitää hallussaan suistokrokotiili. Sen purentavoima vastaa jopa 3 510:tä kiloa.

Tappokone elää Kaakkois-Aasiassa ja Pohjois-Australiassa, jossa se yhdeksänsenttisillä hampaillaan tekee vesistöistä turvattomia. Sen ruokalistalle kuuluvat kalat, kilpikonnat, vesipuhvelit ja villisiat.

Suistokrokotiilin saalistusmenetelmä on yksinkertainen: rumilus kiskoo eläimet veden alle ja pitää ne siellä, kunnes ne hukkuvat.

Maailman toiseksi kovin purija: niilinkrokotiili

Niilin kuningas murskaa uhrinsa luut. Niilinkrokotiili elää Afrikassa, jossa se viettää suurimman osan päiväänsä lekottelemalla auringonpaisteessa meren tai joen rannalla. Öisin se liukuu veteen etsimään saalista ja väijyy sitä veden pinnan alla niin, että vain sen silmät pistävät esiin.

Kun esimerkiksi seepra saapuu veden ääreen sammuttamaan janoaan, niilinkrokotiili loksauttaa leukansa saaliin ympärille 2 268 kilon voimalla. Purema on niin voimakas, että se voi murskata kilpikonnan kuorenkin.

niilinkrokotiili
© Enrique Ramos / Shutterstock

Maailman kolmanneksi kovin purija: valkohai

Kolmannella tilalla komeilee pelätty valkohai. Se yllättää saaliinsa eli kalat, hylkeet ja delfiinit, lähellä meren pintaa. 1 875 kilon purema tappaa pienemmät eläimet heti. Isommat eläimet valkohai ottaa hengiltä repimällä niistä lihapaloja, kunnes ne vuotavat kuiviin.

valkohai
© Tomas Kotouc / Shutterstock

Maailman neljänneksi kovin purija: alligaattori

Neljättä tilaa pitää hallussaan epämiellyttävä otus, amerikkalainen alligaattori. Se elää makeavetisissä vesistöissä ja syö kaloja, sammakoita, jyrsijöitä, peuroja, villisikoja, käärmeitä ja kotieläimiäkin. Sen puremavoima vastaa 964:ää kiloa, joten se voi tappaa uhrin hyvin nopeasti.

Alligaattorin suu on lisäksi täynnä bakteereja, joten jos saalis pääseekin pakoon, se kuolee usein vaaralliseen tulehdukseen.

alligaattori
© Ira Mark Rappaport / Shutterstock

Maailman viidenneksi kovin purija: virtahepo

Viidennellä tilalla komeilee listan ainoa kasvinsyöjä. Se ei kuitenkaan ole mikä tahansa ruohonpurija vaan maailman äkkipikaisin laatuaan!

Yleensä virtahepo käyttää vankkoja leukojaan ruohon pureskeluun, mutta jos sitä ärsytetään tai se haluaa kukistaa kilpakosijan, se voi ottaa käyttöön koko 826 kilon purentavoimansa.

Puremaa voimistaa se, että virtahepo saa avattua kitansa 150 astetta ammolleen.

virtahepo

Lue myös:

Terveys

Tieteen tuomio: näin monta tuntia tarvitset unta

9 minuuttia
Eläimet

Krokotiilitkin kyynelehtivät

0 minuuttia
Eläimet

Monien eläinlajien edustajat vaihtavat sukupuolta

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota