Luonnon pahimmat äidit

14.5.2017 vietetään äitienpäivää, mutta luonnossa ei ihan kaikilla ole juhlittavaa. Monet eläinäidit toimivat rajuin ottein, suosivat surutta jotakin poikasta ja saattavat syöttää suosikilleen pahnanpohjimmaisen.

Pöllöemo ruokkii aina kookkaimman poikasensa ensin – ja joskus suupalana voi olla myös pikkuveli.

© Shutterstock

1. Pöllöemo syöttää pienemmät sisarukset isommille

Pöllöemot alkavat hautoa heti ensimmäisen munan munittuaan. Pöllö munii yhden munan päivässä kuuden seitsemän päivän ajan, joten pöllöpesue koostuu hyvin erikokoisista poikasista.

Vanhimmat poikaset ovat isompia, vahvempia ja aggressiivisempia kuin nuorimmat, ja kun pöllöisä kantaa ruokaa pesään emon pilkottavaksi, vanhimmat poikaset syövät ensin. Silloin kun ruokaa on niukasti, saattavat pesän pienimmät jopa kuolla nälkään.

Näin pöllö takaa sen, että mahdollisimman moni poikasista jää henkiin. Ja kun pöllöemo löytää kuolleen poikasen, se ei heitä ruokaa hukkaan, vaan työntää sen oitis muiden sisarusten kitaan.

Pöllö on hyvä taloudenhoitaja – jopa kuolleet poikaset päätyvät sisarusten suuhun.

© Markus Varesvuo/NaturePL

2. Kenguru uhraa poikasensa pelastaakseen itsensä

Jos petoeläin uhkaa kenguruemoa, joka kantaa pussissaan isoa poikasta, emo yrittää ensin hyppiä pakoon poikasen kanssa. Jos se ei onnistu, emo turvautuu rajuotteiseen B-suunnitelmaan.

Kenguruemo heittää poikasen pussista ulos. Isokokoinen poikanen painaa monta kiloa, joten taakan keventäminen riittää usein antamaan emolle juuri sen verran lisävauhtia, että se pääsee turvaan.

Uhraamalla poikasensa kenguru takaa sen, että se itse voi elää ja lisääntyä. Useimmiten emolla on pussissaan ison poikasen lisäksi jo uusi poikanen kasvamassa.

Jos kuormaa on liikaa eikä emo jaksa pomppia pakoon, poikasen on pärjättävä omillaan.

© Inaki Relanzon/NaturePL

3. Muurahaiset imevät toukkiensa elämännesteitä

Draculamuurahaisen nimeen on hyvä syy, sillä Madagaskarissa elävillä muurahaisilla on omituiset ravintotottumukset.

Täysikasvuiset muurahaiset eivät syö saaliseläimiään itse, vaan syöttävät ne toukilleen. Sitten ne purevat reikiä toukkiin ja imevät toukkien hemolymfaa eli verta vastaavaa nestettä.

Muurahaistoukat kestävät kuppausta, mutta joskus poikaset päätyvät kokonaan vanhempiensa mahaan. Esimerkiksi komodon­varaanin poikasten on paettava puihin, joihin täysikasvuiset varaanit eivät pysty kiipeämään perässä.

Draculamuurahainen imee ravintonsa omista toukistaan.

© Alex Wild