Joitakin eläinlajeja ei kerta kaikkiaan voida korvata. Tutkijat kutsuvat niitä avainlajeiksi, sillä ne ovat välttämättömiä maapallon ekosysteemeille.
Kun susi katosi Yhdysvalloissa Yellowstonen kansallispuistosta vuonna 1926, alkoi ketjureaktio, joka muutti koko alueen maisemaa. Ilman suurpetoa isokauriiden (saksanhirvien) kanta kasvoi voimakkaasti. Kauriit söivät kasvien versoja, joten kasvillisuus pysyi matalana.
Suden puuttuminen antoi tilaa myös pienemmille pedoille, kuten kojooteille ja ketuille. Pikkupedot verottivat ankarasti puiston lintukantaa sekä oravia, majavia ja muita pieniä eläimiä. Ilman majavien patoja jokien uomat vaihtoivat paikkaa ja tärkeät kosteikot katosivat Yellowstonesta.
Nyt susi on jälleen osa Yellowstonen luontoa ja ekosysteemi on elpynyt. Sudella on siis suuri merkitys kansallispuiston maisemaan ja lajistoon, mutta maailmanlaajuisesti tärkeisiin avainlajeihin se ei kuulu.
Maapallon ekosysteemit, ilmasto ja ihmiskunta ovat riippuvaisia muutamista eläinlajeista, jotka vain harvoin saavat niille kuuluvaa kunniaa. Tieteen Kuvalehti on valinnut lajeista kolme tärkeintä. Osaatko arvata, mitkä ne ovat?
Haluatko tietää lisää eläimistä? Lue juttu maailman vaarallilsimmista eläimistä tai myrkyllisimmistä hämähäkeistä.