Miten simpukat ja kotilot lisääntyvät?

Simpukat ja kotilot kuuluvat nilviäisiin. Lisääntyvätkö ne samalla tavalla? Vai onko simpukoilla oma ja kotiloilla omat tapansa?

Nilviäislajeilta sujuu sekä sisäinen että ulkoinen siitos

Vaikka suhteellisen läheistä sukua toisilleen olevat simpukat ja kotilot muistuttavatkin rakenteeltaan toisiaan, näiden selkärangattomien lisääntymistavassa on selvä ero.

Simpukat syöksevät sukupuolisolunsa veteen

Simpukoiden sukupuolielimet käsittävät kaksi gonadia eli sukupuolirauhasta, jotka tuottavat koiraan ja naaraan lisääntymissoluja. Yksilöt syöksevät sukupuolisolunsa veteen. Hedelmöitymismahdollisuuksia parantaa se, että syöksyjä tahdistavat ulkoiset tekijät, kuten Kuun vaihe, meriveden lämpötila ja suolapitoisuuden vaihtelut.

Lisäksi yksilöt voivat reagoida kemialliseen ärsytykseen, jonka muiden lajitovereiden sukupuolisolujen vapauttaminen vedessä aiheuttaa.

Kotilot voivat harrastaa ryhmäseksiä

Kotilot sen sijaan yleensä parittelevat. Sukupuoliaktin osapuolet ovat hermafrodiitteja eli kaksineuvoisia yksilöitä, jotka voivat tuottaa sekä koiraan että naaraan lisääntymissoluja.

Jotkin maakotilolajit suosivat ryhmäseksiä: naaraina ja koiraina toimivat yksilöt keräytyvät kasaksi, jossa tapahtuu useita siitoksia. Yksilöt saattavat vaihtaa sukupuoltaan tässä massatapahtumassa.

Kotilot parittelevat. Kuvassa joukko kaksineuvoisia yksilöitä on lisääntymispuuhissa.

Useimpien kotilolajien koirailla on jonkinlainen penis, jolla ne vievät munasolujen hedelmöittämiseen tarkoitetut siittiöt naaraaseen.

Joidenkin vedessä elävien kotiloiden parittelu muistuttaa kuitenkin simpukoiden lisääntymistä sikäli, että hedelmöitys on ulkoinen. Esimerkiksi Atlantin Euroopan-puoleisella rannikolla esiintyvä Gibbula cineraria -laji hoitaa hedelmöityksen niin, että ensin koiras laskee siittiöitä veteen ja sitten naaras päästää munasoluja niiden sekaan.

Apinat käyvät suoraan asiaan

Eläimillä on monenlaisia lisääntymistapoja. Kapusiiniapinanaaraat esimerkiksi vaativat seksiä. Ne heittelevät uroksia kivillä kiinnittääkseen niiden huomion puoleensa. Katso video tästä: