Nalkkiin jääminen varmistaa isyyden

Nalkkiin jääminen varmistaa isyyden

Juuri paritelleet koirat eivät voi heti irrottautua toisistaan. Miksi ne jäävät nalkkiin? Esiintyykö sama ilmiö myös kissoilla?

Koirat käyttäytyvät hyvin omaperäisesti parittelun jälkeen. Kun uros on lauennut naaraan sisään, se ei vedäkään siitintään heti ulos vaan ryhtyy tekemään ihmisen silmin tarkasteltuna hieman huvittavaa liikesarjaa. Uros nostaa toisen takaraajansa naaraan selän yli ja kääntyy ympäri niin, että parittelukumppanit ovat lopulta peräpäät vastakkain.

Paritelleet koirat voivat olla kiinni toisissaan jopa yli tunnin.

Nalkkiin jäämisen aiheuttaa se, että siittimen juuressa on erityinen paisuvainen, joka estää siittimen vetämisen naaraasta heti parittelun jälkeen. Sen sijaan sitä, miksi parittelu päättyy tällä tavalla, ei tiedetä tarkalleen. Todennäköisesti perimmäisenä syynä on se, että koirat eivät ole kovin valikoivia parittelukumppaninsa suhteen.

Kun parittelemaan päässyt uros jää kiinni naaraaseen, luonto ikään kuin varmistaa sen, että juuri sen siittiöt hedelmöittävät munasolun. Koska parittelukumppanit ovat kiinni toisissaan melko pitkään, siittiöt saavat huomattavan etumatkan, vaikka itse hedelmöitys ei tapahtuisikaan sinä aikana, kun koirat ovat nalkissa.

Kissat

Vaikka kiimassa olevalla naaraalla olisi muitakin kumppaneita, on todennäköistä, että se tulee tiineeksi ensimmäisellä parittelukerralla.

Kissojen parittelu ei pääty samanlaiseen nalkkiin jäämiseen kuin koirilla. Kollin siittimessä on kuitenkin väkäsiä, jotka hangoittelevat vastaan, kun se vetää siittimensä naaraasta parittelun jälkeen. Kollin vetäytyminen satuttaa naarasta niin paljon, että tämä yrittää usein raapia ja purra kollia. Siksi kolli riuhtaisee itsensä nopeasti irti ja lähtee livohkaan. Kaikella on kuitenkin tarkoituksensa: väkäset ja niiden aiheuttama kipu saavat munasolun irtoamaan.