Naaraat, jotka dominoivat koiraita

Kastroituja koiraita tai aggressiivisia naaraita, joilla on penis. Monella eläinlajilla yhteisöä hallitsevat vahvat naaraat. Lue kolmesta eläinmaailman dominoivimmasta daamista.

naaraat jotka dominoivat koiraita TOP

Koiras on liikkuva spermapankki

Naaraan suurin vahvuus: Lisääntymismenetelmä

Syvässämeressä lisääntymiskumppanin etsiminen vie pitkään ja kuluttaa paljon energiaa. Syvännekroteille onkin kehittynyt menetelmä, joka varmistaa, että koiras ja naaras pysyvät aina yhdessä sen jälkeen, kun ne ovat onnistuneet kohtaamaan toisensa.

Kun koiraat kuoriutuvat munasta, niillä on virtaviivainen ruumis, leuoissaan rivistö teräviä hampaita ja isossa kuonossa valtavat hajuaistinelimet. Niiden ainoa tehtävä on saada mahdollisimman nopeasti vainu naaraasta. Jos ne eivät onnistu siinä parissa päivässä, ne kuolevat nälkään.

Jos koiras löytää naaraan, se pureutuu kiinni sen nahkaan. Sitten se alkaa erittää entsyymejä, jotka liuottavat sekä sen oman että naaraan nahkaa. Koiras kasvaa kiinni naaraaseen ja niille kehittyy yhteinen verenkierto voimakkaasti ja yksilöt sulautuvat yhteen. Koiraan sisäelimet surkastuvat vähitellen ja siittiörauhaset suurenevat. Lopulta ne ovat ainoa, jota koiraasta jää jäljelle.

Naaraat eivät ole kumppanin suhteen valikoivia, ja niiden nahkassa voi roikkua vaikka kuinka monta koirasta.

Naaras synnyttää valepeniksen läpi

Naaraan suurin vahvuus: Aggressiivisuus

Täplähyeenoja pidettiin muinoin ainoina kaksineuvoisina nisäkkäinä. Väärinkäsitys johtui siitä, että poikasia näyttivät synnyttävän yksilöt, joilla oli siitin ja kivekset. Vasta myöhemmin eläintieteilijät oivalsivat, että hyeenoillakin oli kaksi eri sukupuolta – naaraat vain muistuttivat sukuelimiltään erehdyttävästi hyeenauroksia.

Hyeenanaarailla klitoris on niin pitkä, että se muistuttaa siitintä, ja se voi myös jäykistyä. Naaras käyttää valepenistä virtsaamiseen ja paritteluun, ja se myös synnyttää poikaset sen läpi. Lisäksi naaraan häpyhuulet limittyvät niin, että ne näyttävät muodostavan kivespussin. Ne, toisin kuin oikea kivespussi, muodostuvat yksinomaan sidekudoksesta.

Kun hyeenojen yhteisörakennetta on tutkittu, on selvinnyt, että naaraat hallitsevat uroksia. Arvoasteikossa alimmaisenakin oleva naaras on aggressiivisempi ja hierarkiassa korkeammalla kuin korkea-arvoisin uros.

LUE JÄNNITTÄVIÄ TARINOITA ELÄINMAAILMAN TAPPAJISTA JA UHREISTA – tilaa Tieteen Kuvalehti.

Naaras on 50 kertaa niin suuri kuin koiras

Naaraan suurin vahvuus: Koko

Nephila-hämähäkkisuvun naaraiden jalkojen kärkiväli on kymmenen senttiä, ja niiden keskiruumis on iso ja vankka. Lajin koiraat ovat kuitenkin pikkuruisia, ja niiden koko on vain 1/50 naaraiden koosta.

Yleensä Nephila-koiraat pysyttelevät turvallisella etäisyydellä naarasta. Paritteluaikana koiraan on kuitenkin pakko ottaa riski joutua naaraan lounaaksi. Jos koiras on onnekas, naaraalla on kiikarissaan isompi saalis, eikä se silloin edes huomaa koirasta, kun tämä on ryhtymässä hedelmöityspuuhiin.

Koiras käyttää hedelmöitykseen erikoistuneita raajojaan, jotka sopivat täsmälleen naaraan sukuelimen aukkoon. Jos parittelu onnistuu, koiras kastroi itsensä ja jättää pariutumisraajansa naaraan sukuaukkoon. Koiras ei voi tämän jälkeen enää paritella, mutta toisaalta muutkaan koiraat eivät pääse hedelmöittämään naarasta.

LÄHDE JATKUVALLE LÖYTÖRETKELLE ELÄINTEN KIEHTOVAAN MAAILMAAN tilaamalla Tieteen Kuvalehti.