Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Lisääntyminen

Miten meduusat lisääntyvät?

Itämeressäkin tavattava korvameduusa ei ole järin hyvä uimaan, joten se on usein voimakkaiden virtausten armoilla. Jos vesi on rauhallisessa liikkeessä, meduusa pystyy säätelemään kulkuaan supistelemalla litteää uimakelloaan, josta erottuu neljä hevosenkengän muotoista vaaleanpunaista sukupuolirauhasta. Korvameduusoja esiintyy monesti parvittain. Niitä ajavat yhteen ympäristötekijät valosta virtauksiin ja tietenkin niiden ravinnon, kuten eläinplanktonin, kalanpoikasten ja mädin, saatavuus.

Itämeressäkin tavattava korvameduusa ei ole järin hyvä uimaan, joten se on usein voimakkaiden virtausten armoilla. Jos vesi on rauhallisessa liikkeessä, meduusa pystyy säätelemään kulkuaan supistelemalla litteää uimakelloaan, josta erottuu neljä hevosenkengän muotoista vaaleanpunaista sukupuolirauhasta. Korvameduusoja esiintyy monesti parvittain. Niitä ajavat yhteen ympäristötekijät valosta virtauksiin ja tietenkin niiden ravinnon, kuten eläinplanktonin, kalanpoikasten ja mädin, saatavuus. Tällainen tilanne suosii meduusojen suvullista lisääntymistä, joka alkaa siitä, että koiras laskee veteen siittiöitä rihmana. Kun naaras kohtaa vapaasti vedessä liikkuvan siemensolurihman, se syö sen ja hedelmöittää sillä omat sukupuolisolunsa. Munista kehittyy planulatoukkia, jotka kiinnittyvät pohjaan ja muuttuvat lonkeroilla varustetuiksi polyypeiksi. Polyyppi jakautuu yleensä alkukesästä ephyra-asteeksi kutsutuiksi lautasmaisiksi yksilöiksi. Niistä kehittyy noin kuukaudessa varsinaisia meduusoja. Syksyä kohti mentäessä meduusat kasvavat ja saavuttavat Suomen lounaisrannikolla enimmillään noin 15 sentin läpimitan. Polyypin tyviosa voi elää useita vuosia ja lisääntyä suvuttomasti. Lisäksi polyypin tyvestä voi irrota osa, joka kehittyy toiseksi polyypiksi. Lisääntymisen monimuotoisuus vähentää kannan koon vaihteluja.

Lue myös:

Lisääntyminen

Hevonen ja seeprakin saavat yhteisen varsan

1 minuuttia
Lisääntyminen

Tästä syystä koiraat taistelevat seksistä

4 minuuttia
Lisääntyminen

Muna antaa eväät, toimii keskoskehtona ja välittää happea

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostisi, niin saat ohjeet salasanan nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Syötä koodi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostilla koodin osoitteeseen
Virhe: Syötä koodi

Uusi salasana

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota