Lintujen parinmuodostus voi todella olla vaikuttava näky. Usein soidinmenot ovat myös hyvin äänekkäitä. Teerikukot alkavat maalis-huhtikuussa jo aamuhämärissä pulputtaa naaraita kutsuakseen. Samalla kukko levittelee siipiään, ojentelee pullistettua kaulaansa ja levittelee pyrstöään. Välillä se voi päästellä suhisevia ääniä, räpytellä siipiään ja tehdä jopa parimetrisiä ilmahyppyjä. Naaraat seuraavat esitystä ensin lähipuista, ja tehtyään valintansa ne laskeutuvat maahan. Kun naaras lähestyy valittuaan, tämä jatkaa soidinta tanssimalla naaraan ympärillä. Kun aika on kypsä, naaras painautuu maata vasten, koiras nousee sen selkään ja suorittaa itse aktin.
Siittiöt säilyvät viikkoja munanjohtimissa
Lintujen yhdyntää on kutsuttu runollisesti kloaakkisuudelmaksi. Useimmilla linnuilla ei nimittäin ole ulkoisia sukupuolielimiä, vaan paritellessaan koiras ja naaras painavat kloaakkiaukkonsa vastakkain. Kloaakki eli yhteissuoli vastaa nisäkkäiden peräsuolta, mutta linnuilla siihen avautuvat myös virtsanjohtimet ja sukupuolielinten tiehyet. Lintujen sukupuolirauhaset eli naaraiden munarauhaset ja koiraiden kivekset ovat parilliset kuten nisäkkäidenkin, mutta naarailla yleensä oikeanpuoleinen munarauhanen on surkastunut.
Lintujen intiimi hetki on lyhyt, mutta akti voi toistua usein pesimisajan alussa. Parittelutiheys vaihtelee. Esimerkiksi petolinnut yleensä parittelevat taajaan. Pesimiskauden ulkopuolella lintukoiraat ovat hedelmättömiä.
Naaraan kloaakista siittiöt kulkeutuvat munanjohtimeen, jonka onkaloissa ne voivat säilyä jopa viikkoja ennen kuin ne hedelmöittävät munasolun munanjohtimen yläpäässä. Muna saa kalkkikuoren matkallaan munanjohtimen läpi.