Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Валерия on Unsplash
Eläimet - Lisääntyminen

Kotiloiden parittelupuuhat

Millä tavalla kotilot lisääntyvät? Onko totta, että osa lajeista on kaksineuvoisia?

Nilviäisten valtaryhmän muodostavat kotilot jakautuvat arviolta 40 000–60 000 lajiin. Lisääntymisessä on huomattavia lajikohtaisia eroja. Vedessä elävät kotilot lisääntyvät yleensä veden välityksellä. Veteen lasketut sukupuolisolut yhtyvät satunnaisesti niin, että tapahtuu hedelmöityminen. Osa vesikotiloista tosin lisääntyy ”tavalliseen tapaan” parittelemalla. Useimmat maakotilolajit ovat kaksineuvoisia.

Kaksineuvoinen yksilö, ns. hermafrodiitti, tuottaa sekä naaras- että koiraspuolisia sukupuolisoluja. Maakotiloilla ristisiitos eli eri yksilöistä peräisin olevien sukupuolisolujen yhtyminen on yleistä. Esimerkiksi tarhakotilot asettuvat parittelun alkaessa vierekkäin. Aluksi ne ikään kuin hyväilevät toisiaan jopa tunteja. Tämän esileikin jälkeen toinen yksilö painaa noin senttimetrin pituisen kalkkinuolen parittelukumppaninsa kylkeen. Tämä ”Amorin nuoli” laukaisee prosessin, joka johtaa siihen, että toinen toimii parittelun aikana naaraana ja toinen koiraana. Joidenkin kotiloiden parittelu ei onnistuisi ilman limaa.

Esimerkiksi kuorettomiin kotiloihin kuuluvissa harjaetanoissa on limarihmassa tai limapeitteen alla parittelevia lajeja.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota