Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Lisääntyminen

Koiraasta naaraalle ravintoaineita ja energiaa

Luontodokumenteissa näytettiin, että parittelun jälkeen hämähäkkinaaras syö koiraan. Onko tämä yleinen käyttäytymismalli eläinkunnassa?

Niveljalkaisten joukossa on itse asiassa useita lajeja, joiden naaraat syövät koiraan parittelun jälkeen tai jopa sen aikana. Käyttäytymistavan kehittymisestä on esitetty useita teorioita. Tavallisin ja ehkä todennäköisin syy on se, että naaras yksinkertaisesti käyttää hyväkseen koiraan sisältämät ravintoaineet ja energian. Kun parittelu on ohi ja koiras on tehnyt oman osuutensa suvunjatkamisessa, naaras valmistautuu munimiseen syömällä koiraan. Tosin esimerkiksi useimpien hämähäkkilajien koiraat ovat niin pieniä verrattuna naaraisiin, että niiden merkitys ravintona ei voi olla kovin suuri. Tällöin saattaa olla enemmänkin kyse siitä, että naaras pitää kaikkea ympäristössä liikkuvaa saaliina. Pieni koko saattaakin olla koiraan keino tehdä itsestään vähemmän kiinnostava saalis naaraan silmissä. Joillakin koirailla on toisenlainen, aktiivisempi henkiinjäämisstrategia: ne sitovat naaraan kiinni seitillä ennen parittelua. Hyönteisiin kuuluvia rukoilijasirkkoja käytetään myös esimerkkinä oman lajin yksilöiden syömisestä. Rukoilijasirkkanaaraat ja -koiraat ovat suurin piirtein samankokoisia, joten koiraan ravintoarvo on merkittävä. Niitä tarkkailtaessa on kuitenkin huomattu, että vastoin vallitsevaa käsitystä koiras ei läheskään aina tule syödyksi parittelun jälkeen.

Lue myös:

naaraat jotka dominoivat koiraita TOP
Lisääntyminen

Täällä hallitsevat naaraat

3 minuuttia
Lisääntyminen

Tästä syystä koiraat taistelevat seksistä

4 minuuttia
Lisääntyminen

Kotilot harrastavat ryhmäseksiä

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota