Kilpavarustelu tuotti sorsalle ennätyssiittimen

Argentiinankuparisorsakoirailla on suhteellisesti pitempi siitin kuin millään muulla selkärankaisella. Se voi olla jopa yhtä pitkä kuin itse lintu. Ennätyssuuri elin vaikuttaa olevan tulosta sukupuolten välisestä varustelukilvasta. Kilpaa johtavat yhä naaraat.

duck corkscrew

Argentiinankuparisorsa on vaatimattoman kokoinen ja näköinen lintu. Sillä on ruskea ruumis ja mustavalkoinen pää. Koiraalla sentään on kirkkaansininen nokka. Pituutta on nelisenkymmentä senttiä ja painoa 600–700 grammaa. Yleisimmin Argentiinassa ja Chilessä esiintyvä hento sorsa on kuitenkin joiltakin osin niin mittava, että siitä on tullut tiedepiireissä maailmankuulu.

Argentiinankuparisorsan sukupuolielimet ovat pitkään olleet biologien ihmettelyn kohteena. Melko tavallinen siittimen pituus on kaksikymmentä senttiä eli puolet linnun ruumiin mitasta, eivätkä naaraankaan elimet ole aivan tavanomaiset.

Käsitys lajin erikoislaadusta vahvistui entisestään, kun yhdysvaltalainen tutkija Kevin McCracken julkaisi vuonna 2001 kuvia koiraasta, jonka hän oli pyydystänyt tutkimusmatkallaan Etelä-Amerikassa.

McCrackenin tutkimalla yksilöllä oli 42,5 sentin pituinen siitin, eli siitin oli yhtä pitkä kuin linnun koko ruumis. Argentiinankuparisorsilla tiedettiin toki vanhastaan olevan suhteellisesti pisin siitin selkärankaisten joukossa, mutta uusi ennätys jätti muut lajit entistäkin kauemmaksi taakse.

Siitin on linnuilla harvinainen

Useimpien lintulajien koirailla ei ole siitintä. Tunnetuista noin kymmenestätuhannesta lintulajista vain kolme prosenttia on sellaisia, joiden koirailla on ulkoiset sukupuolielimet. Näitä ovat sorsat ja hanhet, afrikkalaiset strutsit ja flamingot sekä eteläamerikkalaiset tinamit, romiskot ja hokot.

Useimmat linnut parittelevat painamalla kloaakkiaukkonsa vastakkain. Kloaakki- eli viemärisuoli on ruoansulatuselimistön loppupää, johon aukeavat myös virtsanjohtimet ja sukupuolirauhasten tiehyet. Parittelussa koiraan siittiöt siirtyvät naaraan kloaakkisuoleen ja sieltä munanjohtimeen. Tapahtuma kestää muutaman sekunnin.

Lajinkehityksen näkökulmasta siittimen puute on erikoinen ilmiö. Linnut ovat kehittyneet matelijoista, ja kaikkien matelijalajien koirailla on siitin – joillakin jopa kaksi siitintä. Kysymys kuuluukin: ovatko ne harvat lintulajit, joilla on siitin, oma poikkeuksellinen kehityslinjansa, vai onko kaikilla linnuilla alun perin ollut ulkoiset sukupuolielimet, mutta ne ovat säilyneet vain harvoilla?