Japaninmakakit

7 faktaa: Eläinten outo seksielämä

Kastraatio, klamydia ja itsemurha. Kevät on parittelun aikaa, mutta eläinten maailmassa suvunjatkaminen ei aina ole hauskaa puuhaa.

Jo muutama kyseenalainen Google-haku riittää todistamaan sen, että ihmiset eri puolilla maailmaa voivat harrastaa seksiä hyvinkin eriskummallisilla tavoilla.

Jos ihmisten touhuja kuitenkin verrataan eläinmaailman seksielämän koukeroihin, meidän tapamme alkavat näyttää suunnilleen yhtä mielenkiintoisilta kuin näkkileipäpaketin tuoteseloste.

Tässä joitakin esimerkkejä eläinkunnan kaikkein kummallisimmista lisääntymismenoista.

1. Itsekastraatio ennen seksiä

© Lenny Vincent

”Rakkauden vuoksi on tehtävä uhrauksia”, kuten tavataan sanoa, mutta vain todella harva meistä olisi valmis menemään niin pitkälle kuin Tidarren-suvun pallohämähäkkikoiraat.

Koiraat ovat kooltaan vain sadasosan saman suvun naaraista, mutta niillä on sen vastineeksi kaksi valtavaa penistä – niin kutsuttua palpia – jotka muodostavat parikymmentä prosenttia ruumiinpainosta.

Sellaisten raahaaminen mukana vaatii kuitenkin paljon voimaa ja energiaa, joten pallohämähäkki amputoi yhden pois ennen kuin tulee sukukypsäksi. Se kiinnittää palpin itse kutomaansa verkkoon ja vääntää sen sitten irti.

Näin hämähäkki pystyy liikkumaan jopa 44 prosenttia nopeammin ja jahtaamaan parittelunhaluista hämähäkkinaarasta 63 prosenttia pidempään.

Toisen palpin hämähäkkinaaras vääntää usein irti aktin aikana ja sulkee sisäänsä, jotta se voi venyttää muniensa hedelmöittämisajan useaan tuntiin.

2. Itsemurha ennen seksiä

© Alvesgaspar

Koiraan kuolema on olennainen osa ristihämähäkkeihin kuuluvan Araneus palliduksen lemmenmenoja. Parittelun aikana naaras on pää alaspäin, ja koiraan takaosa riippuu aivan naaraan vaarallisten myrkkyleukojen edessä.

Tässä asennossa naaras puree koiraan hengiltä ja alkaa syödä sitä samaan aikaan, kun pariutumistanssi jatkuu entiseen malliin.

Jos näin ei tapahtuisi, koiras luiskahtaisi ulos naaraan sisältä eikä pystyisi suorittamaan tehtäväänsä.

3. Tosiapina tyydyttää naaraansa

© Creative Commons

Naaraan orgasmi ei ole itsestäänselvyys myöskään eläinkunnassa. Japaninmakakien keskuudessa sosiaalisella statuksella on paljon merkitystä sen suhteen, kuinka usein naaraat saavat orgasmeja yhdynnässä.

Science Direct -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tutkijat kertoivat havainneensa, että eniten orgasmeja makakinaaraista saivat ne, joiden oma status oli matala mutta kumppanin korkea.

Vähiten hekumaa taas kokivat ne korkean statuksen naaraat, jotka harrastivat seksiä matalan statuksen uroksen kanssa.

4. Valepenis

Naarasnorsu antaa "luvan" vetämällä valepeniksensä sisään, ennen kuin uros työntää omansa perässä. Kyllä, luit ihan oikein.

© Pixabay

Norsut kuuluvat esimerkiksi hyeenojen kanssa niihin harvinaisiin nisäkkäisiin, joiden naarailla on pitkä, vapaasti roikkuva klitoris, joka muistuttaa melkein penistä. Tämän niin kutsutun valepeniksen vuoksi norsun sukupuolta ei voi määrittää varmuudella vain vilkaisemalla sen näkyviä sukuelimiä.

Lisäksi naaraan on ensin vedettävä valepeniksensä sisään, ennen kuin uros voi työntyä perässä.

5. I'm fine on my own

© Fir0002/Flagstaffotos

”Olen saanut tarpeekseni miehistä”, on sanottu useammassakin elokuvassa, jossa deittailu ja ihmissuhteet eivät ottaneet onnistuakseen. Hentosudenkorennot ovat vieneet tämän ajatuksen äärimmilleen.

Naarailla on nimittäin sisällään erityinen varasto, johon voi tallettaa kaiken sperman, jota tarvitaan koko hedelmällisyysiän ajaksi, vain kahdesta parittelusta.

6. Onko sinulla kumeja?

Klamydia uhkaa Australian koalakantaa.

© Shutterstock

Sukupuolitaudit eivät ole vain ihmisten vitsaus. Ne voivat iskeä kaikkein lutuisimpiinkin eläimiin – vaikkapa koaloihin.

Australiassa tuhannet koalat ovat saaneet klamydiatartunnan, joka uhkaa suoraan koko lajin säilymistä.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tarjolla alkaa olla uudenlaista hoitoa.

7. Mr. Grey go home

Vesimittarikoiras pitää naarasta aloillaan antenniensa avulla.

Parittelunhaluisen naaraan puute saattaa ajaa hyönteiskoiraan epätoivoisiin tekoihin.

Esimerkiksi vesimittarikoiraille on kehittynyt erityiset 'antennit', jotka se työntää naaraan silmiin estääkseen sitä pakenemasta ahdistelijaa.