Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mikä valkaisee linnunkakan?
Eläimet - Linnut

Miksi linnunkakka on valkoista?

Miksi linnunkakka ovat valkoista ja muiden eläinten uloste ruskeaa?

Oikeastaan linnun jätökset ovat yleensä vihertäviä tai ruskeita, mutta niissä on myös valkoista. Pökäleen tumma osa on ulostetta ja vaalea läiskä on virtsaa, vaikkakin se on kiinteämmässä muodossa kuin nisäkkäillä.

Lintujen virtsa tulee ulos tahnamaisena paksuna nesteenä, jonka värjäävät valkoiseksi sen sisältämät kemialliset aineet.

Linnunkakka sisältää sekä virtsaa että ulostetta

Lintujen aineenvaihduntaelimistö on erilainen kuin nisäkkäiden. Nisäkkäillä munuaisten erittämät kuona-aineet liukenevat nesteeseen ja poistuvat virtsarakon ja virtsaputken kautta. Lintujen munuaisten eritteet tulevat ulos virtsahappona, joka liukenee huonosti. Siksi lopputulos on tahnamaista.

Sekä uloste että virtsa poistuvat kloaakin eli viemärisuolen kautta. Linnuilla ei ole virtsarakkoa, koska nesteen paino haittaisi lentämistä.

Myös joidenkin petonisäkkäiden, kuten tasmanianpussipirun, uloste on valkoista. Se johtuu yleensä niiden ravinnosta. Muun muassa luiden syöminen valkaisee jätökset.

Ravinto värjää ulosteet

Harmaahanhen jätökset ovat vihreitä:

Ruohoa syövillä eläimillä uloste on usein vihreää, koska siinä on paljon sulamattomia kasvinosia.

Karhun kakka on punaista:

Marjat ja juuret sisältävät punaisia väriaineita, jotka jättävät jälkensä muun muassa karhun jätöksiin.

Linnunkakka ja ihmisen uloste

Nyt siis selvisi, mitä linnun pyllystä, tai siis kloakista, tulee. Haluatko perehtyä myös ihmisen jätteisiin? Uloste ja muut vessajutut ovat pääosassa tässä:

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota