Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Linnut

Pingviinin varpaita tuskin palelee edes pakkasilla

Miksi jatkuvasti lumella ja jäällä tallustelevien pingviinien jalat eivät palellu, vaikka ne eivät ole höyhenpeitteen suojissa?

Eteläisen pallonpuoliskon napaseuduilla elävät pingviinilajit ovat sopeutuneet fysiologisesti kylmyyteen. Pingviinien pienet jäykät höyhenet limittyvät tiiviisti niin, että ne muodostavat tehokkaasti lämmön haihtumista estävän rakenteen. Lisäksi terveillä pingviineillä, joilla ei ole sulkasato, on paksu rasvakerros ja lämpöä eristävä ilmarako ihonsa ja höyhenpukunsa välissä. Pingviinien jalat ovat kuitenkin paljaat, liikkuivatpa ne sitten maalla tai vedessä. Linnut ovat nisäkkäiden tapaan tasalämpöisiä. Pingviinienkin ruumiinlämpö pysyttelee jatkuvasti 40 asteen tietämissä. Jos lämmin veri kiertäisi paljaana olevissa jaloissa samaan tapaan kuin höyhenpeitteen suojaamissa osissa, veri viilenisi nopeasti ja ruumiinlämpö laskisi. Luonto on ratkaissut ongelman kahdella tavalla. Ensinnäkin pingviinit voivat valvoa jalkojen verenkiertoa. Ne pystyvät muuttamaan jalkojensa verisuonten läpimittaa ja siten vaikuttamaan niissä virtaavan veren määrään. Kun on kylmää, verisuonet supistuvat. Lämpimässä ne puolestaan laajenevat, jotta lämpöä haihtuisi enemmän. Lisäksi pingviinien valtimot jakautuvat jalkojen yläosassa lukuisiksi pikkusuoniksi, jotka kulkevat kylmää verta sydämeen palauttavien laskimoiden lähellä. ”Lämmönvaihtimen” ansiosta kylmä veri lämpenee, mutta lämmin veri ei jäähdy silti liikaa. Jalkojen lämpötila on aina plussan puolella, eikä paleltumia siksi synny. Jalat, joissa ei ole paljon lihaksia, toimivat viileinäkin.

Lue myös:

Swimming penguin
Linnut

Miksi pingviinit eivät osaa lentää?

1 minuuttia
Penguins
Linnut

Lähteekö pingviinin poikanen maailmalle?

1 minuuttia
Linnut

Uusi havainto: Kolibrit horrostavat yöllä

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota