© Nicolaj Aarøe

Neljä konstia muuttolintujen bongaukseen

Syksy on saapunut. Tuhannet muuttolinnut suuntaavat vuotuiselle matkalleen kohti etelää, ja siksi seuraavat viikot tarjoavat vuoden parhaan tilaisuuden nähdä harvinaisia muuttolintulajeja matkalla. Näitä yksinkertaisia neuvoja noudattamalla löydät lintuelämyksiä omalla kotiseudullasi.

keskiviikko 12. syyskuuta 2018 teksti Nynne Sørgaard & Martin Bernth

1. Etsi lintujen suosimat levähdyspaikat

© Shutterstuck

Muuttolinnut lepäävät mieluiten paikoissa, missä on runsaasti ruokaa ja avoin maasto, joka tarjoaa mahdollisuuden pitää silmällä mahdollisia petoja. Lintujen vaatimukset täyttyvät usein rannikoilla, järvillä ja metsänreunoissa.

Ota yhteyttä paikalliseen lintuyhdistykseen, niin saat vinkkejä alueen parhaista tarkkailupaikoista. Yhdistyksellä voi myös olla luettelo lajeista, joita alueella voi nähdä.

2. Osta hyvä kiikari

© Shutterstock

Valitse kiikari huolellisesti, sillä ilman hyvää kiikaria linnun lajinmääritys voi olla vaikeaa, ja se on yksi bongauksen päämääristä.

Onneksi voit saada juuri nyt Mitiluxin laatukiikarin tilaamalla Tieteen Kuvalehden hyvään hintaan. Saat kaksi lehden numeroa ja kiikarin vain  8,90 eurolla – säästät 110 euroa.

3. Pidä silmällä säätä

© Mike Hollingshead/Getty Images

Lintubongarin kannattaa osata ennakoida säätä. Jos tuulee pohjoisesta kohti etelää, tuuli voi tuoda paikalle suuria lintulaumoja, jotka säästävät energiaa lentämällä sen mukana.

Vielä parempi sää lintubongaukselle on myrsky, sillä se voi pakottaa miljoonia lintuja hakeutumaan suojaan maahan. Silloin on hyvä tilaisuus nähdä harvinaisia lajeja, joita et yleensä tapaa omalla kotiseudullasi.

4. Älä vahingoita lintuja

© Bence Mate/NaturePL

Ennen kuin alat etsiä lintuja, tutustu paikallisiin ohjeisiin, jotta toimintasi ei häiritse eläimiä. Esimerkiksi lintujen pesintäaikoina joillakin alueilla liikkuminen saattaa olla rajoitettua.

Jos linnut häiriintyvät toistuvasti, ne siirtyvät muualle, joten pysyttele riittävällä etäisyydellä ja katsele niitä vain kiikarin läpi. 

Älä tingi varusteista

Tieteen Kuvalehti tarjoaa sinulle runsaasti tietoa luonnosta – aina pienimmästä kukkasesta suurimpaan petoon asti. Nyt Tieteen Kuvalehdellä on loistava tarjous kaikille ulkoilmaelämää rakastaville. Saat

  • Kätevän ja vedenpitävän Outpack-repun
  • Kaksi Tieteen Kuvalehteä
  • Vapaan käyttöoikeuden 12 edelliseen numeroon digilehtenä

Ja kaiken tämän saat vain 7,90 eurolla!

Lue tästä

Ehkä sinua kiinnostaa...

TILAA TIETEEN KUVALEHDEN UUTISKIRJE

Voit ladata ilmaisen erikoisnumeron, Uskomattomat aivot, heti, kun olet tilannut uutiskirjeen.

Etkö löytänyt, mitä etsit? Tee haku tästä: