Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Nicolaj Aarøe
Eläimet - Linnut

Neljä konstia muuttolintujen bongaukseen

Syksy on saapunut. Tuhannet muuttolinnut suuntaavat vuotuiselle matkalleen kohti etelää, ja siksi seuraavat viikot tarjoavat vuoden parhaan tilaisuuden nähdä harvinaisia muuttolintulajeja matkalla. Näitä yksinkertaisia neuvoja noudattamalla löydät lintuelämyksiä omalla kotiseudullasi.

1. Etsi lintujen suosimat levähdyspaikat

© Shutterstuck

Muuttolinnut lepäävät mieluiten paikoissa, missä on runsaasti ruokaa ja avoin maasto, joka tarjoaa mahdollisuuden pitää silmällä mahdollisia petoja. Lintujen vaatimukset täyttyvät usein rannikoilla, järvillä ja metsänreunoissa.

Ota yhteyttä paikalliseen lintuyhdistykseen, niin saat vinkkejä alueen parhaista tarkkailupaikoista. Yhdistyksellä voi myös olla luettelo lajeista, joita alueella voi nähdä.

2. Osta hyvä kiikari

© Shutterstock

Valitse kiikari huolellisesti, sillä ilman hyvää kiikaria linnun lajinmääritys voi olla vaikeaa, ja se on yksi bongauksen päämääristä.

3. Pidä silmällä säätä

© Mike Hollingshead/Getty Images

Lintubongarin kannattaa osata ennakoida säätä. Jos tuulee pohjoisesta kohti etelää, tuuli voi tuoda paikalle suuria lintulaumoja, jotka säästävät energiaa lentämällä sen mukana.

Vielä parempi sää lintubongaukselle on myrsky, sillä se voi pakottaa miljoonia lintuja hakeutumaan suojaan maahan. Silloin on hyvä tilaisuus nähdä harvinaisia lajeja, joita et yleensä tapaa omalla kotiseudullasi.

4. Älä vahingoita lintuja

© Bence Mate/NaturePL

Ennen kuin alat etsiä lintuja, tutustu paikallisiin ohjeisiin, jotta toimintasi ei häiritse eläimiä. Esimerkiksi lintujen pesintäaikoina joillakin alueilla liikkuminen saattaa olla rajoitettua.

Jos linnut häiriintyvät toistuvasti, ne siirtyvät muualle, joten pysyttele riittävällä etäisyydellä ja katsele niitä vain kiikarin läpi.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota