Shutterstock
Sule, Morus bassanus, fugl

Mustat sulat sulavoittavat linnun lentoa

Merilinnut, joilla on siivissään mustia sulkia, ovat aerodynaamisesti paremmassa asemassa kuin valkosulkaiset sukulaisensa. Väri nimittäin vaikuttaa siiven ilmanvastukseen.

Uuden yllättävän tutkimustuloksen mukaan siipien koko ja muoto eivät yksin määrää linnun lento-ominaisuuksia. Myös sulkien väri vaikuttaa asiaan.

Ornitologit ovat vuosikymmeniä ihmetelleet, miksi pitkiä matkoja lentävillä merilinnuilla on yleensä mustat siivet. Belgialaisen Gentin yliopiston evoluutiobiologit ovat nyt perehtyneet asiaan.

Ensin ornitologit tekivät katsauksen 324 merilintulajista. Tutkijat vertasivat eri lajien siipien väriä ja lento-ominaisuuksia. He havaitsivat niissä selvän yhteyden. Linnut, joilla on tummat siivet, lentävät paremmin kuin linnut, joiden siipisulat ovat vaaleat.

Sulat, mustat, lintu, Morus bassanus

Siipisulkien mustat höyhenet tekevät lentämisestä taloudellista.

© Shutterstock

Optimoitu lentämään

Sen jälkeen tutkijat testasivat täytettyjen merilintujen siipiä tuulitunnelissa. Vaihtelevissa tuuliolosuhteissa koesiivet altistettiin infrapunasäteilylle, jolla simuloitiin Auringon lämpösäteilyä.

Kokeessa selvisi, että mustat siivet, jotka imevät valkoisia enemmän lämpösäteilyä, pienentävät sitä vastusta, jonka siipi kohtaa matkallaan ilmassa.

Tummat siivet saivat jopa 20 prosentin edun, minkä ansiosta linnut säästävät pitkillä lentomatkoilla paljon energiaa.

Tutkimustuloksista ei saatu ainoastaan uutta tietoa lintujen värityksen merkityksestä, vaan niitä voidaan myös hyödyntää esimerkiksi kehitettäessä dronejen ja lentokoneiden lento-ominaisuuksia.

Nykyisin suurin osa matkustajalentokoneista on valkoisia siksi, että väri ehkäisee koneen lämpenemistä. Uusi havainto tummien siipien eduista voi kuitenkin muuttaa lentoyhtiöiden laivastojen väritystä.