Shutterstock

Muna on luonnon nerokas täyspakkaus

Turvakypärä, keskoskehto ja automaattinen ilmanvaihtojärjestelmä – eläinten munat ovat mukautuneet tarkkaan lajien tarpeisiin, jotta niiden jälkeläisillä on parhaat eväät elämään.

Pyöreä muna on lujin

Pyöreät munat ovat vankempia ja kestävät parhaiten iskuja ja lyöntejä. Linnun munan kuori kostuu kahdesta kupolista, joissa rakenne jakaa painetta. Mitä pyöreämpi muna on, sitä tasaisemmin paine jakaantuu kuoressa. Soikeiden ja teräväkärkisten munien kuori onkin paksumpi, jotta ne selviäisivät ehjänä hautomisesta. On aina myös vaara, että hautoja tönäisee munan pesän reunan yli, jolloin kestävyydestä on etua.

Minden/Getty

Päärynänmuotoinen muna puhdistaa itsensä

Etelänkiisla pesii tiiviissä yhdyskunnissa meren rannalla, mikä tarkoittaa, että munat altistuvat suolaisille pärskeille ja ulosteille. Suola voi tukkia munankuoren huokoset, jolloin poikanen tukehtuu. Tästä syystä munan laidoilla on pieniä ilmakuplia, jotka huolehtivat ilmanvaihdosta. Munan terävä kärki on paksu. Se kääntyy aina alaspäin, jolloin muna kestää paremmin hankautumista ja iskuja kallioon.

Shutterstock

Munankuori on vahva mutta huokoinen

Munankuoren riittää rikkomaan pieni kolahdus, kun munat osuvat toisiaan vasten kattilassa. Jos paino sen sijaan jaetaan tasaisesti, munankuori on todella kestävä: se voi kestää 50 kilon painon. Tämä johtuu munankuoren muodosta ja tavasta, jolla kuori on rakentunut kalsiumista ja eloperäisistä molekyyleistä.

Getty Images

Sammakko kehittyy salamavauhtia

Sammakoiden kutu muodostuu ohutkuorisista, pehmeistä ja läpinäkyvistä mätimunista, joiden sisällä on kirkasta hyytelöä. Ohut ja kirkas kuori päästää helposti läpi valoa ja lämpöä ja vauhdittaa sammakon toukkien eli nuijapäiden kehittymistä. Myös happi pääsee ohuen kuoren sisään ja kuona-aineet sieltä ulos vaivatta, mikä nopeuttaa kasvua. Munasolusta kehittyykin nuijapää jo alle viikossa.

Getty Images

Ultraviolettivalo paljastaa sairaudet

Useiden lintulajien munankuroessa on ultraviolettia väriä heijastavia osia, jotka lintu erottaa hyvin terävällä näöllään. Erään teorian mukaan kuoren ultraviolettikuviointi vaihtelee sen mukaan, missä kehitysvaiheessa poikanen on. Värinvaihtelu voi antaa linnuille mahdollisuuden havaita sairaat tai kuolleet sikiöt ajoissa, jotta ne voivat poistaa ne pesästä, etteivät ne sairastuta terveitä munia tai poikasia.

David Bryson/Cladonia Photolibrary

Munan voimakas väri kannustaa isyyteen

Pohjoisamerikkalainen punarintarasts munii munia, joiden kuori on voimakkaan sinivihreä. Tutkimusten mukaan voimakkaat värit saavat koiraat huolehtimaan poikasista paremmin kuoriutumisen jälkeen.

Getty Images

Hain muna kiertyy kiinni kallioon

Australiansarvihain poikasilta vie 11 kuukautta kuoriutua, ja pitkän kehityksen aikana munat ovat vaarassa joutua petokalojen suihin. Tästä syystä hain munat ovat kierteisiä. Kierteet ankkuroivat munan kiinni pohjan kallionhalkeamiin, joissa ne ovat turvassa nälkäisiltä pedoilta.

Kate Bunker

Myrkky pitää pedot loitolla

Eteläamerikkalainen omenakotilo laskee punaisia ja myrkyllisiä munia veden pinnalle pistäviin kasveihin. Myrkky saa munia muuten ravinnokseen käyttävät eläimet karttamaan kotilon munat kaukaa.

MEPL/Scanpix & Millard H. Sharp/Scanpix