Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Linnut

Miten kananpoika saa ilmaa munan sisässä?

Kananpoika vetää ensimmäisen kerran henkeä juuri ennen kuoriutumistaan. Silloin se puhkaisee nokallaan munan tylpässä päässä kuoren ja kuorikalvon välissä olevan ilmatilan. Poikanen tarvitsee kuitenkin happea koko kolmisen viikkoa kestävän alkio- ja sikiövaiheensa ajan. Kananmunan kuoressa on noin 8?000 pientä ilmakanavaa, joita pitkin ilma pääsee munan sisälle. Ilmakanavia pitkin kulkeutuu myös mikrobeja, mutta niiden pääsyn sisemmälle munaan estävät kuoren alla olevat kuorikalvot ja valkuainen.

Kananpoika vetää ensimmäisen kerran henkeä juuri ennen kuoriutumistaan. Silloin se puhkaisee nokallaan munan tylpässä päässä kuoren ja kuorikalvon välissä olevan ilmatilan. Poikanen tarvitsee kuitenkin happea koko kolmisen viikkoa kestävän alkio- ja sikiövaiheensa ajan. Kananmunan kuoressa on noin 8?000 pientä ilmakanavaa, joita pitkin ilma pääsee munan sisälle. Ilmakanavia pitkin kulkeutuu myös mikrobeja, mutta niiden pääsyn sisemmälle munaan estävät kuoren alla olevat kuorikalvot ja valkuainen. Ilmakanavien kautta tullut happi pääsee alkioon verisuonia pitkin, jotka kasvavat itse alkiosta kuoren alapinnan tuntumaan. Ravintoa alkio saa keltuaisesta, johon kasvaa erillinen verisuonisto. Kuorellisen munan kehittyminen on ollut yksi ratkaisevimmista vaiheista maaeläinten evoluutiossa. Kalojen ja sammakkoeläinten hyytelömäiset munat tarvitsevat kostean ympäristön suojaksi kuivumiselta. Vedenpitävä kalkkikuori esti kuivuminen ja mahdollisti siten lisääntymisen myös kuivalla maalla. Eri lajien munat ovat erilaisia, mutta kaikki lajit näyttävät ratkaisseen alkion hapen saannin pääpiirteissään samalla tavalla.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota