Miksi pingviinit eivät osaa lentää?

Pingviinit näyttävät melkein lentävän liikkuessaan sulavasti vedessä. Ne eivät kuitenkaan pysty lentämään ilmassa.

Swimming penguin

Lentäminen on monimutkainen ja paljon energiaa vaativa tapa liikkua. Siihen tarvitaan erityisominaisuuksia monissa ruumiinosissa. Pingviinien ruumiinosat ovat mukautuneet ilman asemesta vedessä liikkumiseen.

Paino Paksun eristävän rasvakerroksen, jykevien luiden ja tuuhean höyhenyksen vuoksi pingviini on kokoonsa nähden liian raskas lentääkseen.

Hengitys Lentäminen on kovaa työtä, ja siihen tarvitaan keuhkot, jotka siirtävät ilman happea tehokkaasti verenkiertoon. Pingviinien elimistö taas on mukautunut säännöstelemään hapen kulutusta niin, että ne voivat sukeltaa mahdollisimman pitkään.

Rintalihakset Lentävillä linnuilla siivet saavat suuren osan voimastaan rintalihaksista, joiden massa voi olla puolet linnun painosta. Pingviinilläkin on vahvat rintalihakset, mutta lentämiseen niiden voima ei riittäisi.

Höyhenet Lentävien lintujen sulat ovat kevyitä, ja niissä on suuri pinta-ala. Pingviinin höyhenet ja sulat taas ovat pieniä, ja ne muodostavat tiiviin vettä hylkivän kerroksen.

Siivet Pingviinin siivet ovat lyhyet ja jäykät. Ne sopivat hyvin uimiseen, ja ne muistuttavatkin enemmän hylkeen eviä kuin lentävien lintujen siipiä. Niiden pinta-ala on liian pieni luomaan lentämiseen tarvittavan nosteen.