Shutterstock

Miksi kanat munivat ahkerasti?

Kanat munivat paljon munia. Jos vanhat munat katoavat, ne täyttävät pesänsä uusilla munilla. Ja sitä ihminen käyttää hyväkseen.

Useimmat kanalinnut tuottavat monta munaa kunkin pesimäkauden aikana. Jotkin viiriäislajit voivat munia jopa 30 munaa kerralla. Muut lajit tyytyvät pienempään määrään, mutta niillä taas voi olla vuoden aikana useita poikueita. Kesykanojen munasarjoja tutkimalla on saatu selville, että linnut voivat tuottaa elämänsä aikana useita tuhansia munia. Näin tapahtuu käytännössä kuitenkin harvoin, koska kanat eivät yleensä ole kovin pitkäikäisiä.

Monien muiden lintujen tavoin kanat täyttävät pesänsä uusilla munilla, jos vanhat katoavat. Juuri tätä piirrettä ihminen käyttää hyväkseen. Jos pesästä koko ajan poistetaan munia, kana jatkaa munimista. Siten tavallinen kesykana voi tuottaa yli 200 munaa vuodessa.

Munantuotantoa lisää myös keinovalaistus. Kanat munivat luonnostaan enemmän keväällä, jolloin niiden on helppo löytää syötävää. Munimista voidaankin tehostaa jäljittelemällä päivän pitenemistä. Häkkikanaloissa tehostaminen on viety äärimmilleen. Siksi niissä voidaan saada yhdestä kanasta jopa 300 munaa vuodessa.

LUE LISÄÄ: Rakenna pihalle ykkösluokan kanakoppi.