Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Miksi kanat munivat ahkerasti?

Kanat munivat paljon munia. Jos vanhat munat katoavat, ne täyttävät pesänsä uusilla munilla. Ja sitä ihminen käyttää hyväkseen.

Shutterstock

Useimmat kanalinnut tuottavat monta munaa kunkin pesimäkauden aikana. Jotkin viiriäislajit voivat munia jopa 30 munaa kerralla. Muut lajit tyytyvät pienempään määrään, mutta niillä taas voi olla vuoden aikana useita poikueita. Kesykanojen munasarjoja tutkimalla on saatu selville, että linnut voivat tuottaa elämänsä aikana useita tuhansia munia. Näin tapahtuu käytännössä kuitenkin harvoin, koska kanat eivät yleensä ole kovin pitkäikäisiä.

Monien muiden lintujen tavoin kanat täyttävät pesänsä uusilla munilla, jos vanhat katoavat. Juuri tätä piirrettä ihminen käyttää hyväkseen. Jos pesästä koko ajan poistetaan munia, kana jatkaa munimista. Siten tavallinen kesykana voi tuottaa yli 200 munaa vuodessa.

Munantuotantoa lisää myös keinovalaistus. Kanat munivat luonnostaan enemmän keväällä, jolloin niiden on helppo löytää syötävää. Munimista voidaankin tehostaa jäljittelemällä päivän pitenemistä. Häkkikanaloissa tehostaminen on viety äärimmilleen. Siksi niissä voidaan saada yhdestä kanasta jopa 300 munaa vuodessa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota