Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© SHUTTERSTOCK
Eläimet - Linnut

Mihin tukaani käyttää jättimäistä nokkaansa?

Tukaanin nokka on muuhun ruumiiseen suhteutettuna lintumaailman suurin. Nokalla on kätevää poimia hedelmiä ja marjoja, mutta sillä on toinenkin tärkeä tehtävä.

Etelä-Amerikan trooppisten seutujen tukaaneilla on muuhun ruumiiseen suhteutettuna lintumaailman suurin nokka. Sen koko on kolmasosa koko linnun pituudesta. Todennäköisesti nokka viilentää lintua haihduttamalla ylimääräistä ruumiinlämpöä.

20-senttinen nokka mukaan luettuna tukaanin pituus on 63 senttiä. Painoa linnulla on 680 grammaa.

Nokka viilentää

Nokan terävä kärki on tehokas työkalu hedelmien ja muun ravinnon poimimiseen. Pitkällä nokalla tukaani yltää sellaisillekin oksille, jotka eivät kestä sen painoa. Komea nokka muodostaa tukaanin painosta vain viitisen prosenttia. Nokan keratiinirakenteessa on kalkkipitoisten kuitujen muodostama verkosto, joka tekee siitä huokoista. Ruumiinlämpötilan noustessa veri kuljettaa lämpöä muusta ruumiista nokkaan. Kun lämpö haihtuu nokasta, tukaani viilenee.

Nokan rakenne

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota