© SHUTTERSTOCK
Eläimet - Linnut

Mihin tukaani käyttää jättimäistä nokkaansa?

Tukaanin nokka on muuhun ruumiiseen suhteutettuna lintumaailman suurin. Nokalla on kätevää poimia hedelmiä ja marjoja, mutta sillä on toinenkin tärkeä tehtävä.

Etelä-Amerikan trooppisten seutujen tukaaneilla on muuhun ruumiiseen suhteutettuna lintumaailman suurin nokka. Sen koko on kolmasosa koko linnun pituudesta. Todennäköisesti nokka viilentää lintua haihduttamalla ylimääräistä ruumiinlämpöä.

20-senttinen nokka mukaan luettuna tukaanin pituus on 63 senttiä. Painoa linnulla on 680 grammaa.

Nokka viilentää

Nokan terävä kärki on tehokas työkalu hedelmien ja muun ravinnon poimimiseen. Pitkällä nokalla tukaani yltää sellaisillekin oksille, jotka eivät kestä sen painoa. Komea nokka muodostaa tukaanin painosta vain viitisen prosenttia. Nokan keratiinirakenteessa on kalkkipitoisten kuitujen muodostama verkosto, joka tekee siitä huokoista. Ruumiinlämpötilan noustessa veri kuljettaa lämpöä muusta ruumiista nokkaan. Kun lämpö haihtuu nokasta, tukaani viilenee.

Nokan rakenne

Lue myös:

Penguins
Linnut

Lähteekö pingviinin poikanen maailmalle?

1 minuuttia
Hyönteiset

Mitä tapahtuu, jos mehiläiset kuolevat?

1 minuuttia
Linnut

Mikä on painavin lentävä eläin?

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Virhe: Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
NäytäPiilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!