Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eläimet - Linnut

Magneettikenttä kyyhkyn oppaana

Miten kirjekyyhkyt oppivat lentämään kotiin?

Vaikka kirjekyyhkyjen ja muiden lintujen suunnistustaitoa on tutkittu paljon, ei tiedetä tarkkaan, mihin se perustuu. Sen verran kuitenkin on saatu selville, että linnut käyttävät suunnistaessaan hyväksi Aurinkoa, Kuuta ja tähtiä. Ne kuuluvat myös eläinlajeihin, jotka pystyvät aistimaan Maan magneettisia voimaviivoja. Kyyhkyillä on nimittäin aivoissaan magnetiittihiukkasia. Lisäksi ne pystyvät painamaan mieleensä hyvin maan muotoja ja jossain määrin käyttämään suunnistautumisessa hyväkseen myös kuulo- ja näköaistiaan. Siitä huolimatta, että kirjekyyhky löytää perille pitkänkin matkan päähän, se osaa lentää vain yhteen paikkaan: omaan lakkaansa. Kun kyyhkyjä aiemmin käytettiin viestien välittämiseen, viestin lähettäjän oli tuotava mukanaan kyyhky sieltä, mihin hän aikoi lähettää viestin. Kirjekyyhkyn kouluttaminen aloitetaan siten, että sen ei aluksi anneta lentää, jotta se oppii pitämään lakkaa kotinaan. Arvellaan, että kyyhky oppii tänä aikana tunnistamaan, miltä Maan magneettikenttä tuntuu juuri siinä paikassa. Sen jälkeen se viedään yhä kauemmas lakasta ja opetetaan lentämään kotiin.

Lue myös:

Linnut

Uusi havainto: Kolibrit horrostavat yöllä

3 minuuttia
Linnut

Tarkka-aistinen lintu madon nappaa

0 minuuttia
Linnut

Valkoiset flamingot punaisten joukossa

0 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota