El fosilmaníaco
Norsulintu on maailman kaikkien aikojen suurin lintu.

Maailman suurin lintu on kasvanut taas kokoa

Brittitutkijat ovat löytäneet tähän asti suurimman norsulintulajin. Norsulintuja eli Madagaskarilla vielä noin 1 000 vuotta sitten.

Hävinneet Madagaskarin norsulinnut ovat olleet kaikkien aikojen isoimpia lintuja.

Hiljattain tunnistettiin uusi ennätyksellisen kookas laji: se kasvoi kolme metriä korkeaksi ja painoi noin 800 kiloa eli melkein kirahvin verran.

Maailman suurin lintu on norsulintu
© Jaime Chirinos

3 faktaa norsulinnuista

Sukupuuttoon kuolleen norsulinnun luita
© ZSL

Norsulintuja pyydettiin 10 000 vuoden ajan

Norsulinnut kuolivat sukupuuttoon noin 1 000 vuotta sitten ilmeisesti Madagaskarin asukkaiden aiheuttaman metsästyspaineen takia.

Asutusta on luultu olleen vain 4 000 vuotta, mutta norsulintujen luista jokin aika sitten löydetyt viiltojäljet paljastavat metsästyksen alkaneen jopa yli 6 500 vuotta aikaisemmin.

Norsulintu on maailman kaikkien aikojen suurin lintu
© El fosilmaníaco

Norsulinnut olivat ­melkein sokeita

Kuvaamalla kalloja on äskettäin saatu selville, että norsulintujen näköalue oli pieni.

Kehittymättömyys vihjaa lajien nähneen hyvin huonosti ja todennäköisesti olleen yöaktiivisia. Tämä voi selittää sen, miksi norsulinnut välttivät sukupuuton niin kauan siitä huolimatta, että ne olivat suosittuja riistaeläimiä.

Sukupuuttoon kuolleen norsulinnun muna
© Buffalo Museum of Science

Museon kätköistä löytyi ehtaa tavaraa

Madagaskarin ensimmäisille asukkaille norsulintujen munat olivat varmasti hauskoja yllätyksiä, sillä yksi muna vastaa 150:tä kananmunaa.

Yhdysvaltalaisen Buffalon luonnontieteen museon kokoelmiin kuuluva norsulinnun muna yllätti sen sijaan tutkijat iloisesti: kopiona pidetty kappale osoittautui aidoksi.