Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blinking owl
Eläimet - Linnut

Vilkkuluomi kosteuttaa

Onko totta, että linnut räpyttelevät silmiään eri tavalla kuin ihmiset?

Selkärankaisista eläimistä linnuilla on kaikkein paras näkö. Lintujen näköaistia tehostaa vielä niiden tapa räpytelllä silmiään.

Linnuilla on ihmisen tavoin ala- ja yläluomi, mutta niitä linnut käyttävät pääasiassa vain unen aikana. Silmien räpyttelyn linnut hoitavat kolmannen luomen, vilkkuluomen avulla. Ihmiselläkin on vilkkuluomi, mutta se on surkastunut.

Vilkkuluomi on kuin joustava kalvo, joka sijaitsee silmäluomen alla. Se liikkuu silmän eteen sivuttain. Vilkkuluomi puhdistaa sarveiskalvoa ja estää silmää kuivumasta. Lisäksi vilkkuluomen mukana sarveiskalvolle tulee rauhaseritteitä, jotka voitelevat kalvoa ja pitävät silmän hyvässä kunnossa.

Vilkkuluomi on yleensä läpinäkyvä, joten lintu näkee melkein normaalisti silloinkin, kun luomi on linssin edessä. Vilkkuluomesta on linnuillle hyötyä sekä ilmassa että vedessä. Lentämisen aikana vilkkuluomi suojaa ja kosteuttaa silmiä ja sukelluksissa se pitää loitolla esimerkiksi suoloja ja saasteita.

Kolmas luomi liikkuu sivuttain

Linnuilla on kamerasilmä kuten ihmiselläkin, mutta linnun silmässä on enemmän hermosoluja. Lisäksi linnun silmässä on kammaksi eli viuhkalisäkkeeksi kutsuttu rakenne, joka yhdistää lasiaisen näköhermoon. Sivuttain liikkuva vilkkuluomi kosteuttaa ja puhdistaa sarveiskalvoa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota